Fler helikopterpiloter behövs

Idag framlade Myndigheten för yrkeshögskolan en rapport till regeringen där en utredning gällande behovet av helikopterpiloter presenterades. Idag finns utbildning endast inom den privata sektorn vilket innebär stora kostnader för studenten.

Linköping2012-10-16 06:36

Förslaget innefattar att en statligt finansierad och grundläggande helikopterpilotutbildning ska finnas inom yrkeshögskolan.
- De utbildningar som finns idag, till att bli helikopterpilot, kan kosta uppemot en miljon kronor. Vi föreslår en statligt finansierad utbildning för att alla ska ha ekonomisk möjlighet att läsa, säger Sven-Owe Eriksson, utbildningshandläggare.

Tvåårig examen
Förslaget påvisar en utbildning som ska sträcka sig över två år och generera i en kvalificerad yrkeshögskoleexamen.
En fjärdedel av utbildningstiden ska bestå av en praktikperiod och utbildningen ska inbegripa certifikaten PPL(H)), CPL(H)) och ATPL(H)). Utredningen visar också på ett stort behov av helikopterpiloter där en efterfrågan inom både ambulansflyget och Försvarsmakten växer.
- Det kommer ju nyutexaminerade helikopterpiloter varje år men det är ändå en väldigt begränsad grupp som har möjligheten att studera till det, och den gruppen är inte stor.
Vår utredning visar att det uppskattningsvis behövs runt 20 nya helikopterpiloter per år till den civila sektorn, säger Sven-Owe Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om