Flera skolor byggs ut i centrum

Det blev Barn och ungdomsnämnden som gick segrande ur den interna striden mellan kommunala bolaget Lejonfastigheter och skolfolket. Frågan skulle ha avgjorts redan förra veckan i det mäktiga Planeringsutskottet men då ville socialdemokraterna fundera en vecka till.

Catharina Rosencrantz och barn- och ungdomsnämndens vann detaljplanestriden. Foto: Alexzandra Persson

Catharina Rosencrantz och barn- och ungdomsnämndens vann detaljplanestriden. Foto: Alexzandra Persson

Foto:

Linköping2013-10-22 07:06


I februari 2013 gav kommunens planeringsutskott sina tjänstemän i uppdrag att utreda förutsättningarna för en fungerande detaljplan vid Elsa Brändströmsplats på Klostergatan.
Detta beslut ändrar därmed förutsättningarna totalt för ett detaljplanearbete som var inne på slutvarvet. Borta var då tankarna på att bygga äldreboende och lägenheter till förmån för en ny centralt placerad högstadieskola istället.

Segsliten fight
Linköpings Elementarläroverk för Flickor öppnades den förste april 1868 och skolan var från början ett privat initiativ. Linköpings stad upplät senare kostnadsfritt en tomt där nu Elsa Brändströms skola, kommunens egen vuxenutbildning huserat en tid.
Byggnaderna där undervisningen bedrevs har inte varit de mest moderna och 2011 flyttade man till nyrenoverade lokaler i Kunskapsgallerian. Gamla Komvuxlokalerna har stått tomma en längre tid, dock inte beroende på att det inte skulle finnas idéer om vad man ska använda lokalerna till utan mer på grund av att en ny detaljplan processades. Igår hade utbildningsförvaltningen lämnat in ett beslutsunderlag till Kommunstyrelsens planeringsutskott där man pekade på vilket behov av skolutbyggnad som nämnden har
- PLU tog formellt beslut om rekommendationer av skolutbyggnadsplanen.
Vi nu kan sätta högsta fart med att genomföra planerna i på framför allt Elsa Brändströmstomten, säger Catharina Rosencrantz ordförande i barn- och ungdomsnämndens och fortsätter.
- Förutom Elsa Brändström så jobbar vi med ett antal långsiktiga objekt.
Vi har Folkungaskolan med 250 nya högstadieplatser, Kungsbergsskolan jobbar vi också med där man på sikt kan få fram 400 till 500 nya platser.
På Berzeliusskolan vill vi se en utbyggnad av förskolan istället för en högstadieutbyggnad som Lejonfastigheter föreslår, slår Catharina Rosencrantz fast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om