Flygplatser i regionen går bra

Många har förutspått de regionala flygplatsernas nedgång och fall. Flygskatt, EU regler och ett allmänt negativ hållning till flygets utsläpp har varit huvudsakliga skäl till domedagsprofetian.

- Vi har haft några resor från Linköpings City Airport de senaste åren och alla har varit jättenöjda, berättar Camilla Lejon. Foto: Tommy Pettersson

- Vi har haft några resor från Linköpings City Airport de senaste åren och alla har varit jättenöjda, berättar Camilla Lejon. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2018-01-24 15:30

Hur det kommer att gå i framtiden står, om uttrycket tillåts, skrivet i skyn. Just nu går det emellertid bra för länets flygplatser. Linköping City Airport har en storsatsning på gruppresor och upp till tre avgångar med KLM till Amsterdam varje dag.

Molnen skingras

Förra året gick det bra för Norrköpings flygplats trots allt och nu förväntar sig politiker och flygplatspersonal att det ska gå ännu bättre i år. Bakgrunden till optimismen är ett Norrköpings förtroende hos researrangörer och den nystartade reguljärlinjen till München.

Trots oroligheter i världen och därmed minskat flyg till Turkiet så ökade antalet passagerare på flygplatsen med över 5 000 passagerare till nästan 105 000.

Fyller tio år

I Linköping mars firar man 10-års jubileum med KLM och även en miljon passagerare som rest till och från Linköping med flygbolaget. Majoriteten av resenärerna är affärsresenärer men antalet privatresenärer stiger.

Nu ökar också möjligheten att hitta sin drömresa från Linköping då Viking Buss & Flyg samt Ringarums Resor storsatsar på gruppresor direkt från Linköping City Airport med KLM ut i världen. Bland destinationerna finns Kina, Sri Lanka, de Amerikanska sydstaterna, Skottland, Toscana, Portugal, Sicilien, Wien och Rom. Till flera av dessa destinationer blir det flera avgångsdatum.

- Vi har under det senaste året ökat samarbetet med de östgötska resebyråerna och vi ser nu resultatet av detta. Om man inte vill flyga charter eller boka flyg och hotell på egen hand finns det nu fantastiska gruppresor man kan välja på och nå resmål över hela världen tack vare KLM. När en grupp reser ut med morgonflyget så får man dessutom lite VIP-behandling i form av frukostbuffé innan man kliver ombord, säger Camilla Lejon, VD Linköping City Airport och fortsätter.

- Vi har nu 9 olika destinationer från Linköping City Airport och kommer under året att komma med ännu fler, säger Stefan Wernholm VD Vikingbuss & Flyg och Åsa Fjordmark VD Ringarums Resor unisont.

Satsar på Norrköping

Egentligen borde den minskade chartertrafiken från Sverige på grund av oroligheterna i östra medelhavsregionen slå hårt mot utbudet. Men researrangörerna har dock sett till att hitta lite andra resmål för regionens invånares skull. Researrangörerna vet att i Östergötland kan de sälja resor och då vill de satsa.

- Reguljärlinjen har utvecklats mycket bra efter en trevande inledning. Med två avgångar per dag sedan i april och en ny och bättre tidtabell sedan 1 november så tycks fler och fler upptäcka vad smidigt det är att resa från Norrköping till eller via München. Från en ganska låg nivå startåret 2016 så har antalet resande fördubblats under 2017, säger Håkan Liljeblad (S), ordförande i Norrköping Airport AB.

Trots farhågor om motsatsen ökar förtroendet hos researrangörer för flygplatsen. Foto: Tommy Pettersson
Trots farhågor om motsatsen ökar förtroendet hos researrangörer för flygplatsen. Foto: Tommy Pettersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om