Folkets parkteatern på plats

I början av maj sker invigningen av nygamla Folkets parkteatern. Men redan nu står den ståtliga byggnaden på plats i Gamla Linköping, på den tomt i stadskvarteret där Sjöbergska friluftsteatern finns, till allmänt beskådande.

Så här såg det ut förr i Folkets park där parkteatern var mittpunkt.

Så här såg det ut förr i Folkets park där parkteatern var mittpunkt.

Foto:

Linköping2015-04-16 07:00


Folkets parkteatern revs förra året, flyttades till Friluftsmuseet Gamla Linköping och byggdes sedan upp "planka för planka". Återuppbyggnaden har skett på det sättet att man försökt återskapa hur byggnade den som såg ut på 1920-talet. Det är Bryggaregården, Friluftsmuseet Gamla Linköping samt kultur- och fritidsnämnden har samverkat med projektet och det var Bryggaregården köpte teatern.
Fredrik Törnqvist som är ordförande i Bryggaregården och vd för Stångåstaden berättade då att flytten och uppbyggnaden har kostat ungefär 13 miljoner kronor och huvuddelen är finansierat med medel ur Westman - Wernerska stiftelsen och en del är finansierat av HSB.

Bevara kulturhistoriska byggnader
Arkitekten Axel Brunskog ritade teatern på 1920- talet och ett gestaltningsprogram har togs fram av arkitekten Börje Mathiasson på Formiloge 2014. Den nyuppförda teatern i Gamla Linköping kommer att ha plats förlika många människor som när teatern låg i Folkets park.

Mellan Gamla Linköpings byggnader och Vallaskogen står nu teatern som ny.
Mellan Gamla Linköpings byggnader och Vallaskogen står nu teatern som ny.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om