Folkpartiet vill garantera bättre äldrevård

Nu vill folkpartiet gå vidare med frihets-och rättighetsreformerna på kommunal nivå genom att införa en omsorgsgaranti. De skulle ge Linköpings äldre möjligheter att göra friare val i vardagen.

Daniel Andersson (fp), kandidat till Linköpings kommunfullmäktige tycker omsorgsgarantin behövs för att stärka individens rättigheter inom äldrevården.

Daniel Andersson (fp), kandidat till Linköpings kommunfullmäktige tycker omsorgsgarantin behövs för att stärka individens rättigheter inom äldrevården.

Foto:

Linköping2014-06-12 06:56


En omsorgsgaranti skulle ge mer makt åt de äldre och inte kommunen. Det menar Daniel Andersson (fp), kandidat till Linköpings kommunfullmäktige.
Han vill inte att de äldre ska behöva betala för vård de inte får, exempelvis ska pensionärerna inte ska behöva betala för promenader de aldrig fått gå.

Välfärd kan bli rättighet
- Det viktigaste är att de äldre får upprättelse. När de äldre drabbas ska de få pengarna i stället för kommunen.
Kommunen tjänar nu på utövare som missköter sig, säger Daniel Andersson.
Efter en lagändring 2011, som möjliggjorde att individer kan få kompensation ifrån kommunen vid vårdmissnöje.
Daniel Andersson säger att omsorgsgarantin är en moralisk princip och ett steg från att se välfärden som en välgörenhet till en rättighet.
Exempelvis så kan de äldre få rätt att välja på två olika maträtter eller få mer egen tid med vårdpersonalen om omsorgsgarantin införs i kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om