Föräldrakooperativet Villervalla

Tre lärare, två barnskötare och 19 familjers föräldrar utgör Föräldrakooperativet Villervalla. Och så 22 barn som älskar att vara i naturen.

Theodore och barnskötaren Mikaela Åstrand är ute på upptäcktsfärd.

Theodore och barnskötaren Mikaela Åstrand är ute på upptäcktsfärd.

Foto:

Linköping2014-05-30 06:54


I Villervalla har man valt att fokusera på natur och naturens egen pedagogik. Man försöker vara ute stora delar av året, så långe som vintern tillåter. Regn stoppar inte barnen, utan då har man med sig presenning och gör en koja.
- Vi hoppas att barnen får en positiv känsla av skogen, menar förskolechef och lärare, Hilde Stegrenius. Villervalla är ett kooperativ där 19 familjer ligger till grund. Där får en representant från varje familj jobba tre dagar i veckan, 1230 till stängning.
- Vi har två grupper, den första ett till tre år, och den andra tre till fem år. Förutom att vara i skogen har vi en skapande dag och en gymnastikdag, där de äldre får vara i T1-hallen, berättar Stegrenius.
- En av de viktigaste delarna med att vara i skogen är upptäckandet. Det kan vara att hoppa mellan stenar, helt enkelt röra sig i kuperad terräng, att se vad man kan hitta under en sten, säger Stegrenius och fortsätter, sedan lagar vi alltid mat utomhus. Både över eld eller stormkök. Vi är alltid två vuxna med, så att en kan laga mat och den andra håller koll på barnen.

Ava och Hilde Stegrenius lagar mat tillsammans.
Ava och Hilde Stegrenius lagar mat tillsammans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om