Föräldrar burade in son - får tillbaka vårdnaden

Länsrätten beslutade att fastställa det beslut om omedelbart omhändertagande av fyra barn som fattades av ordföranden i socialnämnden. Samma nämnd ansökte om fortsatt omhändertagande av barnen. Länsrätten ger efter ett oenigt beslut dock tillbaka vårdnaden till föräldrarna.

Linköping2005-08-09 06:19

Den 1 juli togs föräldrarna ifrån sina fyra barn sedan socialnämndens utredning visat att det rådde brister i hemmamiljön.
Detta med stöd av att den ena dottern, som är sju år gammal, berättat att hon blivit slagen med en käpp av pappan. Hon har också berättat att pappan dragit henne i öronen så att blödning uppstått ur ena örat, vilket upptäckts under skoltid.
Personalen på det jourhem som de placerades på efter att de tagits från sina föräldrar beskriver dem som "strykrädda". Länsrätten gav nu tillbaka vårdnaden till föräldrarna, men de är oeniga.
Låste in sonen i bur
Vid ett hembesök hos familjen konstaterades att den treårige sonen, som har Downs syndrom, hade en spjälsäng att ligga i. "Sängen hade en påbyggnad på ovandelen i form av ett galler som surrades fast med snören. Anordningen var närmast att betrakta som en bur", står det i länsrättens dom.
Vidare ska mamman ha visat hur man låste in sonen och berättat att han förvarades i denna anordning under delar av natten och under dagen.
Hon ska också vid samtal ha vidhållit att sonen vistats där under nätterna samt att han under långa perioder dagtid förvarats inlåst i denna bur.
Sonen beskrivs av dagispersonal, personlig assistent och personal på jourhemmet vara en pojke med många resurser, men som inte fått hjälp att utveckla sin potential.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om