Företagsklimatet har inte blivit bättre

Idag den 28 januari släpper Svenskt Näringsliv sin årligt återkommande undersökning angående företagsklimatet i kommunerna. I den undersökningen går man igenom vad 38 000 företagare i Sverige tycker om förutsättningarna för företagande.

Linköping2013-01-28 07:39

Företagsklimatet har uppenbarligen inte blivit bättre om man jämför med förra året. Några kommuner går fram och några backar i rankingen men på totalt sett är det inte någon förbättring att tala om.

Rekrytering en flaskhals
En annan undersökning som Svenskt Näringsliv genomför den så kallade rekryteringsenkäten som föreningens medlemsföretag svara på. Syftet med den är att kartlägga företagens kompetensbehov, rekryteringsmönster och vilken tillgång på kompetent arbetskraft som finns. Rekryteringsenkäten har genomförts sedan i slutet av 1990-talet vilket möjliggör jämförelser över tid och geografi. Representanter från industrin har länge fört fram synpunkter att det är svårt att få tag i rätt kompetens och framförallt hos ungdomarna.
Östergötland har en väldigt hög ungdomsarbetslöshet, den ligger någonstans runt 26 procent. Motala har en ungdomsarbetslöshet på hela 31 procent, en av de högsta siffrorna i länet. Samtidigt som detta är ett enormt problem har företagen i både Motala med omnejd och i hela Östergötland svårt att hitta arbetskraft. Missmatchen på arbetsmarknaden är stor och detta skapar en enorm flaskhals för tillväxten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om