Det kan tyckas vara en strid om påvens skägg men principerna för kommunalt beslutsfattande är förvisso en av hörnstenarna i svensk demokrati.
Demokrati på två timmar
Klockan 13.00 igår tillkännagav juryn att arkitektbyrån Okidoki vunnit den prestigefyllda tävlingen. Klockan 15.00 samma dag fick kommunstyrelsen luta sig tillbaka och konfirmera juryns beslut.
Detta beslutsfaktum var något som miljöpartiets gruppledare Margareta Ossbahr upprördes över. Hon hävdar å sin sida att de valda ledamöterna i kommunstyrelsen inte haft några som helst möjligheter att ta ställning till en så pass viktig fråga som detaljplanestarten för Vallastaden utgör.
- Jag har inte sett till något beslut där man gett delegation till en lekmannajury att fatta verkställighetsbeslut om vilket arkitektförslag som ska premieras.
Beslutsgången i det här ärendet kan verkligen kritiseras, säger Ossbahr och fortsätter.
- Planeringsutskottet har enbart diskuterat kriterier för tävlingen men inte gett några mandat till ett första steg för en detaljplan, menar Ossbahr vidare.
- Dessutom kommer jurybeslutet att påverka översiktsplanen och vad som ytterligare är märkligt är att man tydligen redan har börjat ändra i den översiktsplanen. Jag frågar mig var är kommunstyrelsen och var är kommunfullmäktige i dessa övergripande planeringsbeslut, säger Ossbahr retoriskt.
Formaliabråk på kommunstyrelsemöte
Vid gårdagens kommunstyrelsesammanträde uppstod en diskussion huruvida beslutet om vinnaren av arkitekttävlingen för den nya stadsdelen Vallastaden fattades i enlighet med kommunala regler.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!