Förmedlare får kritik

En handläggare på Arbetsförmedlingen i Linköping får svidande kritik av sin chef. Handläggaren har ifrågasatt en arbetssökandens begäran om ett lättare jobb och trodde att han bara var ute efter bidrag.

Aliyar Deraksham.

Aliyar Deraksham.

Foto:

Linköping2007-05-14 06:55

Men den arbetssökande, Aliyar Derakshan, gav sig inte och med hjälp av facket får han nu rätt. Arbetsförmedlaren har brustit i sin handläggning säger ledningen för arbetsförmedlingen.
Aliyar Derakshan har utbildat sig till CNC-tekniker och fick ett praktikjobb på en mekanisk verkstad. 2006 drabbades han av ljumskbrock och tvingades genomföra tre operationer på en månad och sjukskrevs. När han rehabiliterats så sökte han ett arbete men tvingades sjukskriva sig igen.
- Det var ett tufft arbete som jag inte klarade av för att det var för tungt. Jag blev väldigt sjuk eftersom jag tvingades lyfta tunga grejer. Jag blev sjukskriven från 3 januari till den 3 mars.
- Men sedan fick jag beskedet att jag inte skulle få någon sjukpenning. De ansåg att jag kunde jobba, men med ett lättare jobb. Detta var i januari 2007. Det ville att jag skulle anmäla mig till arbetsförmedlingen så skulle de hjälpa mig till ett lättare jobb, berättar Aliyar Derakshan.
- Samtidigt vill jag gärna komma tillbaka till mitt gamla jobb då jag har den utbildningen, men försäkringskassan tyckte inte att detta var ett tillräckligt skäl.
- Jag gjorde precis som de sa, men handläggaren nekade till att anvisa ett lättare jobb. Jag anmälde mig den 25 januari som arbetssökande. Jag berättade att jag var sjukskriven, men att de tyckte jag kunde ta ett lättare jobb.
- Min handledare var inte där men ringde upp samma dag och började skälla på mig. Hon menade att om jag var sjukskriven så får jag inget från arbetsförmedlingen, men jag hade ju inte begärt några pengar, jag ville bara ha ett lättare jobb. Detta lyssnade hon inte på utan anklagade mig för att vara ute efter ersättning i stället för arbete, säger Aliyar.
- I stället krävde hon in alla papper inklusive mitt läkareintyg. Trots detta så menade hon att jag inte stod till arbetsmarknadens förfogande. Därför fick jag ingen ersättning i en månad, säger Aliyar Derakshan.
I mars månad säger arbetsförmedlingens handläggare att Aliyar inte står till arbetsmarknadens förfogande och därför inte har rätt till någon ersättning.
- Då tog jag kontakt med Jorge Palma på IF Metall och vi skrev ett brev till länsarbetsnämden och begärde en omprövning av beslutet.
I svaret säger arbetsförmedlingens chef att man gått igenom ärendet och funnit att arbetsförmedlingen har brustit i handläggningen i samband med att Aliyar återanmälde sig som arbetssökande.
Handläggaren skulle ha lyssnat på Aliyars begäran i stället för att skälla ut honom och påstå att han bara var ute efter bidrag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om