Förre biskopen Martin Lönnebo är död

Den tidigare biskopen i Linköpings stift, Martin Lönnebo, har gått bort i en ålder av 93 år. Han avled på onsdagen.

En kondoleansbok, där besökarna kan visa sitt deltagande i sorgen, har lagts ut i Linköpings domkyrka och utanför stiftskansliet vajade flaggorna på torsdagen på halv stång.

En kondoleansbok, där besökarna kan visa sitt deltagande i sorgen, har lagts ut i Linköpings domkyrka och utanför stiftskansliet vajade flaggorna på torsdagen på halv stång.

Foto: Pelle Johansson / Jeppe Gustafsson

Linköping2023-04-27 13:43

Martin Lönnebo föddes den 27 februari 1930 i Storkågeträsk i Västerbotten. Han prästvigdes 1954 och tio år senare disputerade han för teologie doktorsgrad. 

Martin Lönnebo verkade som präst i Uppsala stift från 1959 och blev stiftsadjunkt där samma år. Han var pastoratsadjunkt i Uppsala med verksamhet som studentpräst och blev domkyrkokaplan i Uppsala 1968 samt domprost i Härnösand 1977. 

Han valdes till biskop i Linköpings stift 1980 och blev emeritus 1995. Martin Lönnebo skrev flera böcker, bland dem "Homiletik" och "Religionens fem språk". År 1995 blev han filosofie hedersdoktor vid Linköpings universitet.

– Det är med sorg jag mottagit besked att Martin Lönnebo avlidit. Jag fick förmånen att som ny biskop i stiftet träffa Martin Lönnebo vid några tillfällen. Redan efter biskopsvalet i höstas tog han kontakt med mig och hälsade mig välkommen. Han har mött mig med stor uppmuntran och han kommer genom sina texter fortsatt inspirera mig. Våra omtankar och förböner får nu omsluta hans hustru och familj, säger Linköpings stifts biskop Marika Markovits till stiftets hemsida. 

undefined
Martin Lönnebo var biskop i Linköping mellan 1980 och 1995.

Martin Lönnebo hade under hela sin tid som präst och biskop ett stort engagemang för naturen och miljön och intresse för vetenskap och filosofi samt idrott i alla former, skriver stiftet i en kommentar. 

Christer Staaf, domkyrkokaplan i Linköping, mottog beskedet om Martin Lönnebos död med stor sorg.

– Han betydde oerhört mycket för Linköpings stift och hela kyrkan. Han var en av stiftets mest älskade biskopar, kommenterar han Lönnebos bortgång.

Under torsdagen vajade den svenska flaggan på halv stång vid biskopsgården och utanför stiftskansliet och i Domkyrkan kunde besökarna uttrycka sitt deltagande i sorgen i en kondoleansbok.

undefined
Martin Lönnebo författade flera böcker.

Martin Lönnebo var välkänd utanför Svenska kyrkan genom sin medverkan i radio och tv. Som emeritus har han varit en flitig författare och en ofta anlitad föredragshållare och predikant. "Med stor tacksamhet bevarar vi minnet av en präst, biskop och medmänniska som fått betyda så mycket för så många", skriver stiftet. 

Familjen Lönnebo skriver i en kommentar: "Martin Lönnebo, make, pappa och farfar, lämnade jordelivet den 26 april 2023, omgiven av sin familj efter en tids sjukdom. Han fick ett rikt liv och var mycket uppskattad i sin gärning som själavårdare, biskop i Linköpings stift, författare och skapare av Frälsarkransen". 

Martin Lönnebo sörjs närmast av hustru och barn. 

En kondoleansbok hade lagts ut i Linköpings domkyrka där besökarna kunde visa sitt deltagande i sorgen efter den tidigare biskopen Martin Lönnebos bortgång.
En kondoleansbok hade lagts ut i Linköpings domkyrka där besökarna kunde visa sitt deltagande i sorgen efter den tidigare biskopen Martin Lönnebos bortgång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!