Forskare möter lantbrukare

Vecka 45 har inletts. Inte bara den kalenderenliga vecka 45 utan även den genom universitet anordnade entreprenörs- och innovationsveckan - Vecka45. På ansamlingsplatsen för de gröna näringsidkarna, Vreta Kluster träffades forskare från Linköpings universitet med lantbrukare.

Mats Sjöquist pratade om vad Nationellt centrum för djurvälfärd arbetar med.

Mats Sjöquist pratade om vad Nationellt centrum för djurvälfärd arbetar med.

Foto:

Linköping2012-11-07 07:43


Syftet var att diskutera frågor gällande djurhållning och djurvälfärd. Dagens agenda var en del i ledet att öka förståelsen och kunskapen emellan de båda grenarna samt att öppna upp möjligheterna för ett bredare kontaktnät mellan bland annat forskare, lantbrukare och veterinärer. Bland forskarna stod Per Jensen från Linköpings universitet och Linda Keeling från SLU. Professor Per Jensen presenterade bland annat hur stress kan vara en negativ faktor för lantbrukdjurens och försöksdjurens välmående.
- När djuren utsätts för stress försämrar det välfärden vilket naturligtvis har en negativ påverkan för deras leverne. En del i att minska stressen kan bland annat vara att minska transportsträckorna. Vi har sett att det går att göra med åtminstone 30 procent bara genom att förändra logistiken, berättar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om