Forskning kring kossor

Lugna kossor mjölkar mer. det är väl något som man har haft på känn väldigt länge och naturligtvis hoppats på att så är fallet. Men nu finns det i alla fall dokumenterat i en ny studie som publicerats i tidskriften Journal of Dairy Science framtagen av forskare vid Linköpings universitet.

Linköping2015-07-16 21:32


Studien visar att det finns ett samband mellan mjölkkors personlighet och hur mycket mjölk de producerar.

Nervös ger mindre med mjölk
Tillsammans med docent Hanne Løvlie vid Linköpings universitet visar hon att beteenden som ofta beskrivs som uttryck för oro, stress eller nervositet har en negativ koppling till mjölkproduktion. Det innebär att individider som uppvisar mer nervösa beteenden också producerar mindre mängd mjölk.
-Jag har länge varit intresserad av sambandet mellan personlighet och produktionsnivåer hos mjölkkor. I branschen finns sedan länge en medvetenhet kring detta, men några entydliga vetenskapliga resultat har hittills inte publicerats. Det finns en generell uppfattning hos många svenska mjölkproducenter att kor som är mindre nervösa producerar mer och bättre mjölk. Det är roligt att kunna visa på att det finns belägg för det påståendet, säger säger Louise Hedlund, en av forskarna bakom studien.

Studie på Vreta Naturbruksgymnasium
Studien är gjord på 56 mjölkkor av raserna Holstein och Svensk röd och vit boskap (SRB) på Vreta Naturbruksgymnasium utanför Linköping.
Forskarna registrerade nervösa beteenden hos korna under mjölkning och vid separation från gruppen, men också då korna presenterades för föremål de inte tidigare sett.
-Det har varit jätteroligt att kunna undersöka hur även personlighet och produktion kan hänga samman, säger Hanne Løvlie som främst forskar kring personlighet hos djungelhöns.

Mjölkkor lever längre
Mjölkkor lever längre och hanteras mer än alla andra typer av produktionsdjur. Kornas personlighet påverkar i hög grad arbetsmiljön och tidsåtgången för djurskötarna och därmed också den ekonomiska situationen för producenten.
- Det är viktigt att förstå hur kons personlighet hänger samman med hennes mjölkproduktion för att kunna lägga upp aveln och djurhanteringen så att vi i framtiden får så effektiva och lätthanterliga produktionsdjur som möjligt, säger Louise Hedlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om