Forskningsförankrad politik för sossar

Socialdemokraterna tog för ungefär ett år sedan beslut om att utvärdera sin egen politik efter initiativ av landstingfullmäktigeledamoten Birgitta Larsson. Nu är forskararbetet färdigt och politikerna ska börja arbeta med punkterna som lagts fram av forskarna.

Gunilla Larsson är initiativtagare till kommissionen som arbetat fram rapporten.

Gunilla Larsson är initiativtagare till kommissionen som arbetat fram rapporten.

Foto:

Linköping2013-10-10 06:52


Det är imponerande skara forskare som tillsammans arbetat fram den cirka 90 sidor tjocka rapporten Vägen till ett jämlikt samhälle - hälsa, välfärd och solidaritet. I författarlistan finns en docent och åtta professorer inom olika ämnen, bland annat Johnny Ludvigsson som även är Barndiabetesfondens grundare.

Utveckla politiken
- I ett års tid har vi i Socialdemokraterna arbetat med jämlik hälsa eftersom ojämlikheten mellan olika befolkningsgrupper ökar. Vi behöver bottna i en vetenskaplig grund och det här kommer att utveckla vår politik, säger oppositionsrådet Mats Johansson som är ordförande för Socialdemokraterna i Östergötlands kommission för jämlik hälsa 2012-2013.
Mats Johansson hävdar att arbetet ännu inte är slut, under året ska man arbeta med det som framkommer i rapporten, lägligt inför valet 2014. Dessutom krävs det att även kommunen är med på noterna.
- Ska vi åstadkomma en jämlik hälsa måste vi samarbeta med kommunen, det räcker inte med att vi arbetar för det. Välfärden måste fungera, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om