Första juniora Östgötakockarna

Nytt på matmässan för i år är att man i större utsträckning vänder sig mot ungdomar. Genom en kocktävling vill man få gymnasieelever intresserade av mat som producerats lokalt.

Alexander Hay och Sofie Jakobsson från John Bauergymnasiet i Norrköping tillagar sina rätter under översikt av juryn. Foto: Tommy Pettersson

Alexander Hay och Sofie Jakobsson från John Bauergymnasiet i Norrköping tillagar sina rätter under översikt av juryn. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2012-10-13 04:06


Uppe på scenen på Konsert och kongress sjuder det av liv. Framför allt i grytor och pannor. Två elever från John Bauergymnasiet i Norrköping håller som bäst på att tillreda en varmrätt.
- I år har vi bjudit in alla länets kockelever att tävla om att bli Östergötlands juniorkock, säger Louise Alenbrand, koordinator på Östgötamat.
Eleverna svettas uppe på scen. Om en stund ska de få reda på vilken skola som tar hem vinsten och de 2 000 kronorna.

Lagar med lokala råvaror
- Eleverna har själva skapat ett recept till en varmrätt. Men receptet måste innehålla benfri kotlett från Östergötland. Sedan finns det tolv råvaror som de får använda tre av, säger Louise Alenbrand.
Utifrån de premisserna verkar eleverna uppe på scen inte ha några problem att svänga ihop en väldoftande rätt med sex portioner på en och en halv timme.
- Dessutom skapar och tillagar de en valfri dessert bestående av lokalt producerade äpplen, säger Louise Alenbrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om