Mitt i Universitetssjukhusets område ligger en större stenslätt. Det är 40 000 kubikmeter berg som ska sprängas bort. Och igår klockan 12.15 gick sprängstarten för att skapa rum åt det nya O-huset som beräknas stå klart i början av år 2007.
- Om två och ett halvt år då kommer det se helt annorlunda ut här, det vet vi. Vi vet också att tillkomsten av det här huset betyder väldigt mycket för hela universitetssjukhuset och framförallt för den verksamhet som ska bedrivas i byggnaden.
Gamla lokaler
Tumörsjukvården vid Universitetssjukhuset tar emot patienter från hela den sydöstra sjukvårdsregionen, Östergötlands, Jönköpings och Kalmar län. Men verksamheter är idag utspridd i olika hus på sjukhusområdet. Och lokalerna är gamla och motsvarar inte längre kraven som ställs för den regiongemensamma tumörsjukvården.
- Vi är i stort behov av modernare lokaler för cancervården, säger Gunilla Gunnarsson, centrumchef för kirurgi- och onkologicentrum i Östergötland.
545 miljoner
Den sammanlagda kostnaden för O-huset beräknas till cirka 545 miljoner kronor.
- Jag ser på sjukhuset inte som ett hus utan som en stadsdel i Linköping där vi förmodlingen varje decennium kommer riva, bygga nytt utveckla och förädla, säger Paul Håkansson (s), ordförande i landstingsstyrelsen. Det blir ett centra för vård, unverdvisning och forskning som bidrar inte bara till Linköpings utveckling utan till utvecklingen i Östergötland som helhet.
Enligt Gunilla Gunnarsson är behovet för tumörsjukvård stort och hon berättar att det år 2002 var över 5 000 personer som insjuknade i cancer i sydöstra regionen.
- Det här gör att tumörer är en stor folksjukdom som kräver stora delar av våra resurser i sjukvården, säger Gunilla Gunnarsson. Det är en sjukdom där man som patient upplever att den påverkar hela livet och behöver hjälp av många specialiteter och yrkesgrupper.
O-huset kommer bli centrum för sydöstra regionens icke kirurgiska tumörsjukvård. Som också ska ge plats för en hematologisk klinik, lungmedicinsk klinik samt gynekologisk och onokologisk klinik.
Ett våningsplan ska var för mottagnings- och dagvårdsverksamhet med 30 vårdplatser för inneliggande patienter, en andra våning avser vårdavdelning för intensiv behnadnling och för infektionskänsliga patienter, samt ett för lungmedicin.
- Huset kommer att byggas så att vi har stor flexibilitet och stora möjligheter att samverka mellan olika specialiteter, säger Gunilla Gunnarsson.
Två sprängningar per dag
Omfattande spräningsarbeten kommer fortsätta under det kommande halvåret. Sprängningarna kommer att begränsas till två gånger per dag, klockan 12.15 till 12.30 och 17.00 till 17.15. Något som kommer innebära viss störning för kringboende. Bland annat då lastbilar med sten kommer att köra fram och tillbaka till området då spräningen pågår. För att inte hindra amublanstransporter eller busstrafik kommer de flesta lastbilar att köra utmed Tinnerbäcken och Eklyckegatan.
Generalentreprenör är bygg- och fastighetsutvecklings- företaget NCC som räknar med att cirka 100 byggnadsarbetare, tjänstemän och underentreprenörer kommer vara delaktiga i projektet.
- Efter flera års planering är vi nu framme då vi fysiskt ska sätta igång med huset och detta känns ju väldigt positivt, säger Klas Lindgren.
Första sprängningen för O-huset
- Första spadtaget är inget spadtag för här ska sprängas, säger Klas Lindgren fastighetsdirektör på landstingsfastigheter.I går inleddes sprängningsarbetena för bygget av det nya O-huset för tumörsjukvård vid Universitetssjukhuset i Linköping.
Inte mycket spår efter första sprängningen. Men en eller två stenar rubbades allt ändå. Foto: Cecilia Johansson
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!