Förstärkning

Nästa år får polisen i Östergötland en utökad budget på 10 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att anställa 40 nya poliser.

Tio miljoner kronor förtärker Östgöta-polisen med 40 tjänster. Bild: Pressens Bild

Tio miljoner kronor förtärker Östgöta-polisen med 40 tjänster. Bild: Pressens Bild

Foto:

Linköping2003-12-23 07:20

I fredags sammanträdde polisstyrelsen i länet för att diskutera budgeten för år 2004. Resultatet blev en utökad budget på 10 miljoner kronor. Medel som kommer att användas till 40 nya poliser under nästa år.
- Vi behöver mer poliser till Östergötland och nu hade vi en chans att få fyrtio nya, säger Sven-Åke Gillberg (s), polisstyrelsens ordförande.
Hälften av de nya poliserna beräknas börja redan i januari och resterande i juli nästa år. Tjänsterna kommer att fördelas ut över hela länet. Och det rör sig om en utökning av personalen på gator och torg.
- Det är klart att tjänsterna inte löser allt, men det är ett stort steg framåt, säger Sven-Åke Gillberg. Vi hade också som målsättning att till år 2004 ha 670 poliser i länet.
Det finns i nuläget 630 poliser i Östergötland.

Yrkade på avslag
Rikspolisstyrelsens anslag till Östergötland för år 2004 var 480 miljoner kronor. Därutöver tillkommer ytterligare 19 miljoner kronor som är inkomster av olika slag. Dessutom får landets polismyndigheter anslagskrediter av regeringen.
Och det är på det sättet som Östergötland nu fått en utökning på 10 miljoner kronor nästa år. Men moderaterna, folkpartiet, kristendemokraterna och centern yrkade dock på avslag.
- Vi är oerhört förvånade, inte minst från moderaterna som hela tiden pratar om att de vill arbeta för fler personer inom polistjänsten, säger Sven-Åke Gillberg.
Men enligt moderaterna var det inte en fråga om huruvida det borde bli fler polistjänster utan snarare en ekonomisk fråga.
- Det är angeläget att få fler poliser, säger Bo Lennhammar (m). Men det är ett bekymmer att man lånar pengar som vi inte har.
Moderaterna, folkpartiet, kristendemokraterna och centern yrkade i stället på en budget som inte innefattade nya polistjänster.
- Till skillnad från socialdemokraterna hade vi pengar i vår nationella budget till att anställa fler poliser, säger Bo Lennhammar.
Han menar att beslutet som socialdemokraterna och vänstern nu röstat för kan komma att påverka de nya poliserna.
- Vi tycker det är ansvarslöst mot dem man anställer, säger Bo Lennhammar (m). De vet inte vad de har för budget år 2005. Det finns inga garantier att man får pengar till att återbetala skulden som man satt sig i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om