När regeringen tidigare beställde 60 Jas-flygplan var det tänkt att de skulle ingå i ett paket där andra länder också beställde från Saab - lägre kostnader för Sverige.
Gripen i Europa
I slutet av augusti löpte avtalet mellan Saab och staten ut där en avbeställningsklausul ingick. Det var därför som regeringen fattade beslut om att stå för utvecklingskostnaderna på egen hand.
När försvarsminister Karin Enström besökte Linköping med anledning av medaljeringen av personal som tjänstgjort vid helikopterinsatser i Afghanistan i helgen fick hon frågor om flygplansköpet.
- Det är viktigt för regeringen att vi är klara och tydliga i våra besked så därför gick vi vidare med vår flygplansbeställning. Vi gav i veckan Försvarsmakten i uppdrag att anskaffa 60 Jas 39 Gripen E. Omvärlden är osäker, bland annat med tanke på det ryska agerandet där vi har reguljära styrkor inne i Ukraina. Det innebär att osäkerheten ökar i vårt närområde. Därför behöver vi förstärka försvaret, säger Karin Enström och fortsätter med en kommentar om den fördyrning som uppstår när Sverige får ta större delen av utvecklingsansvaret.
- Vi ger också anslagsförstärkningar till försvaret så de kan fullfölja anskaffningen utan att det påverkar förbandsverksamhet och annan materielanskaffning negativt.
Försvarsmakten beställer Jas Gripen E
Regeringen går nu vidare med köpet av 60 nya stridsflygplan av modellen Jas 39 Gripen E, trots att schweizarna sa nej i somras till det svenska stridsflygplanet.
Lena Micko och socialdemokratin stödjer den senaste Gripenordern.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!