Fp vill stoppa nya scenkonstbolaget

Östgötamusikens styrelse har tydligt sagt nej till ett gemensamt bolag tillsammans med Östgötateatern och Norrköpings symfoniorkester. Linköpings kommun valde att flytta fram sitt beslut och nu gör landstinget det också. I Norrköping finns redan ett Ja-tackbeslut men detta under förutsättning att Linköping och landstinget säger ja också.

Linköping2014-04-22 07:15

En sammanslagning av den regionala kulturen till ett stort företag skulle riskera att få allvarliga konsekvenser för verksamheten menar folkpartiet i Linköping som därför säger nej till en sammanslagning och uppmanar övriga partier att göra detsamma.
Under ett drygt års tid har olika utredningar arbetat med att ta fram förslag på hur Östgötateatern, Östgötamusiken och Norrköpings Symfoniorkester ska kunna slås samman till ett enda stort företag men det räcker inte för Rebecka Gabrielsson från folkpartiet.
- För det första har utredningarna inte kunnat belägga att det finns samordningsvinster att göra, men istället underskattat hur mycket som skiljer verksamheterna.
Tvärtom ser vi att det finns det en risk att krocken mellan organisationskulturer minskar kostnadseffektiviteten. Till exempel lyckas Östgötamusiken bedriva en fantastisk verksamhet med en slimmad organisation och med begränsade resurser.
När denna verksamhet ska tvingas in i en organisation med de två stora institutionerna, så riskerar det ge allvarliga kulturkrockar, effektiviteten riskerar sjunka och verksamheten riskerar drunkna i de andras skugga, säger Rebecka Gabrielsson ledamot i kultur- och fritidsnämnden i Linköping och fortsätter.
- Problemen med en sammanslagning är betydligt större än vad som framkommer i de utredningar som presenterats. Övriga partier behöver gå igenom frågan en gång till och tänka om.
Med hjälp av lite sunt förnuft kan sammanslagningen fortfarande stoppas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om