Frågan om strandskydd ute på återremiss

Sedan strandskyddet infördes på 1950-talet har Sveriges stränder varit skyddade och bevarade. Nu vill Länsstyrelsen Östergötland bättra på skyddet ytterligare kring några utav de östgötska stränderna. På andra håll minskas strandskyddet.

På vissa platser har strandskyddet kommit att utökas och på andra ställen har det återgått till att vara 100 meter.

På vissa platser har strandskyddet kommit att utökas och på andra ställen har det återgått till att vara 100 meter.

Foto:

Linköping2013-10-09 04:06


Det generella strandskyddet är 100 meter men i Östergötland är det sedan 1975 utvidgat till 150 meter. Nu föreslår Länsstyrelsen Östergötland att man på många platser ska fortsätta med det utvidgade strandskyddet samtidigt som man föreslår 300 meter strandskydd i särskilt värdefulla områden. Förslaget om utvidgat strandskydd är ute på återremiss till den 22 januari nästa år.

Skydda ekmiljön
- De särskilt värdefulla områdena handlar om några kortare sträckor där naturen behöver skyddas, vid Järnlundens norra del finns till exempel en ekmiljö på några hundra meter som vi vill skydda, säger Claes Svedlindh, naturvårdsdirektör på Länsstyrelsen Östergötland. I ett annat fall handlar det om ett område vid Roxen, närmare bestämt Häradskärret vid Östra Harg.
- Häradskärret är inte lämplig byggmiljö men det är klassat som riksintresse och därför vill vi ha ett utvidgat strandskydd där, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om