Den kriminella verksamheten bland en stor grupp ungdomar i Linköping har under hösten blivit allt mer ohanterlig i stadsdelarna Berga, Skäggetorp, Lambohov och innerstan.
Sju poliser har nu jobbat intensivt för att komma i de kriminella och mycket unga ynglingarnas väg.
Tycker att det är jobbigt
De har haft det som en primär uppgift i två månader, men det är fortfarande en lång väg att vandra och polismästaren tyckte det var lika bra att köra på. På torsdagseftermiddagen satt fyra ungdomar i arresten, och det är inte alls något ovanligt.
- Det dundrar in uppgifter varje dag. Det är fullt drag hela tiden, säger Håkan Stenbäck, chef för närpolisen i väst.
Poliserna själva är mycket nöjda med sina insatser. Ynglingarna märker av att de ständigt är iakttagna och tycker att det är väldigt jobbigt.
Arbetet kräver mycket av poliserna som personer.
- Vi försöker använda vår fantasi så långt det bara går, säger Kenth Almroth.
De åker ut på skolor och fritidsgårdarna och pratar och åter pratar med ungdomarna.
- Vi vistas i skolornas kafeterior och är deras kompisar, samtidigt som vi stör dem och är pekpinnar åt dem. Annars åker vi hem till deras föräldrar och pratar med dem.
Personrånen ökade
Ingången till problemet hittade polisen när man märkte att antalet personrån ökade under sommaren. Då ville polismästaren veta hur det låg till och efter en snabb kartläggning kunde 60-70 personer, som höll till i olika gäng, namnges.
Det är personrån, misshandel och stölder de huvudsakligen sysslar med, men det förekommer även grövre varianter av kriminalitet.
- Hos någon har vi hittat avsågade hagelgevär, säger Håkan Stenbäck. Det har även förekommit grova rån.
Narkotika har ännu inte påträffats i dessa kretsar, men det går att se brottsgången tydligt ändå, var det kan komma att hamna om inget görs, menar Håkan Stenbäck.
Respekt först och främst
För de här ungdomarna är det brottet i sig som är själva drogen, menar de. De vill ha makt, prylar och pengar. Men först och främst vill de ha respekt och skrämmer sig fram på en image som tar lång tid att bygga upp. När det gäller personrån finns därför ett stort mörkertal.
- Ett personrån blir inte alltid ett personrån, säger ordningspolisen Sofia Karlsson. De här killarna behöver bara fråga om de får titta på en mobiltelefon för att den ska bli deras. Ingen vågar säga emot.
Mest invandrarkillar
Enligt polisen är gärningsmännen till kanske 95 procent, invandrarkillar i åldrarna 18-20 år, och sträcker sig även långt ner i åldrarna. Offren är oftast svenska killar i 13-årsåldern, som dessutom sällan vågar anmäla det de råkat ut för.
Men här har polisen sett en liten ljusning.
Tack vare polisernas ständiga närvaro har allt fler offer vågat göra det. Att få hjälp av målsäganden är till väldigt stor hjälp.
Tacksamt för nazister
I takt med det som polisen nu arbetar emot finns även andra mörka effekter.
- Det är väldigt tacksamt för nazisterna att vädra morgonluft och värva nya medlemmar, säger Kenth Almroth.
De berättar att de försöker ha samma koll på den sidan av myntet.
Även där har de sett en ökad aktivitet bland annat när det gäller utdelning av flygblad och här rör det sig om väldigt unga killar.
- Det är barn det handlar om, säger Håkan Stenbäck
Framgångsrik insats mot ungdomsbråk
- Vi försöker göra livet så besvärligt som möjligt för de här killarna, säger närpolisen Kenth Almroth.Han är en av de poliser som sedan en tid arbetar aktivt för att stävja ungdomsbrottsligheten i Linköping.
Mats Eriksson, Raimo Östergren, Sofia Karlsson och Kenth Almroth är några av de poliser som arbetar med ungdomarna.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!