Framtidens lantbruk är här

Den tekniska utvecklingen går framåt i en rask takt och just nu är tempot minst sagt högt inom den innovativa jordbruksbranschen. Förarlösa traktorer, drönare, ja möjligheterna är oändliga. Framtidens kreativa lösningar demonstrerades när företagsparken Vreta Kluster bjöd in till ett spännande och kunskapsfyllt seminarium under torsdagen, ett seminarium som bjöd på unika visningar.

Den förarlösa traktorn Greenbot kan göra vissa jordbruksmoment bättre än en person, det menar Claus Bjerre från företaget Precision Makers. Foto: Dennis Petersson

Den förarlösa traktorn Greenbot kan göra vissa jordbruksmoment bättre än en person, det menar Claus Bjerre från företaget Precision Makers. Foto: Dennis Petersson

Foto:

Linköping2016-09-30 14:00

De gråa molnen låg som ett tjockt täcke över himlen medan regndropparna slog ner mot marken, trots det sprudlade företagsparken Vreta Kluster av färg när framtidens teknik gjorde sig hemmastadd i och omkring byggnaden under förra veckan. Med häpnadsväckande maskiner, intresseväckande föredrag och innovativa utställare bjöd klusterverksamheten in lantbrukare, forskare och andra aktörer inom branschen för att delta i seminariet "Smart Farming", ett ämne som helt klart ligger i tiden.

– Idag har vi fokuserat på teknikutveckling med tema "digital teknik". Lantbruket har ju alltid utvecklats, det är därför vi fortfarande har en hög matproduktion även om det är färre och färre som sysslar med det. Vi vill visa upp att branschen ligger i framkant och att det händer så oerhört mycket just nu, säger klustermotorn Helene Oscarsson.

Bättre än en person

... och teknikens framkant gick att beskåda på fältet strax utanför seminariet. Där fanns Claus Bjerre, från företaget Precision Makers, för att visa upp den toppmoderna Greenbot, en förarlös traktor som styrs av en dator med inprogrammerade protokoll, vilket gör att många moment kan göras med högre finkänslighet.

– Den kan egentligen göra allt som inte kräver förarens uppmärksamhet, många av dem kan den faktiskt göra bättre än en riktig person, då den är mer exakt och inte baseras på magkänsla, säger Bjerre och fortsätter:

– Medan du plöjer kan den till exempel så grödorna, vilket gör att du är färdig med båda delarna samtidigt, och sparar en massa tid.

Måste se fördelarna

Totalt finns det 16 exemplar i världen av den självgående traktorn, men så fort lantbrukarna inser fördelarna med den nya produkten tror Claus Bjerre att den kommer att bli allt vanligare. Ett annat verktyg som är på frammarsch är drönaren, som också stod i fokus med sina möjliga användningsområden under det framåtsträvande seminariet.

– Just nu pratas det mycket om automation inom fordonsbranschen, alltså självkörande bilar vilket är väldigt hett och inne, och då vill vi gärna visa upp exempel på självgående fordon inom jordbruksbranschen, för jag tror vi ligger väldigt långt fram, säger Helen Oscarsson och fortsätter:

– Fordonsindustrin kanske skulle ha nytta av ett samarbete. Jag tror det finns väldigt spännande kopplingar som man kan göra och att vi tillsammans borde kunna göra något riktigt coolt.

110 personer deltog vid seminariet för att få en glimt av framtiden. Med föreläsningar av till exempel Erik Pettersson från Lantmännen fick aktörerna värdefulla tips för att kunna göra verksamheterna allt mer effektiva. Att arrangemanget genomförde sitt syfte, att bidra till fortsatt tillväxt inom området, är en sak som garanterat är säker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om