Fruktar att LiU ska hamna i ett b-lag

Det är inte bara på Västerviks sjukhus som man oroar sig för centraliseringar av sjukhusvården. I Östergötland finns farhågor om att Linköping ska hamna i ett B-lag bland universitetssjukhusen.

Foto: Pressbild: Per Groth

Linköping2018-06-13 06:00

I SVT:s Dokument Inifrån kritiserades den statliga utredningen "övning ger färdighet" för några veckor sedan. Västervikskirurgerna Mehmet Gözen och Magnus Fröstorp ifrågasatte slutsatserna i utredningen – att många människoliv kunde räddas genom att samla operationer till färre sjukhus.

Det är inte bara de små länsdelssjukhusen som påverkas. I mars fattade riksdagen beslutet att centralisera högspecialiserad vård på nationell nivå. På tre år ska en rad diagnosområden koncentreras till max fem sjukhus.

En av dem som instämmer i kritiken mot Rosens utredning är Stefan Franzén, produktionschef på hjärt- och medicincentrum inom Region Östergötland. Han har under de senaste sex åren ingått i en referensgrupp hos Socialstyrelsen när det gäller rikssjukvården, det system som i dagsläget styr vilka sjukhus som ska få nationella uppdrag.

– Jag har lusläst Måns Roséns utredning och upptäckte att han drog för stora slutsatser på för lösa grunder redan då. Det är populistiskt att säga att 500 liv kan räddas. Många politiker har sagt att det är förskräckligt att vi inte har gjort något åt de här hemska situationerna och Socialstyrelsen har fått direktiv att det ska gå fort. Men det bygger på känslor man får utifrån oriktiga uppgifter.

Redan i dag är specialistsjukvård specialiserad inom ramen för det nuvarande rikssjukvårdsystemet. Exempelvis är Region Östergötland liksom Landstinget i Uppsala län ett nationellt centrum för brännskadevård. Ett annat exempel är barnhjärtsjukvården i Skåne dit Östergötland skickar samtliga hjärtsjuka barn som ska opereras.

Stefan Franzén anser att det är rätt att koncentrera viss sjukvård, men inte baserat på Måns Roséns rapport och i den omfattningen som han föreslår.

– Min största kritik mot Måns Roséns utredning är att han har tittat på en sjukdom i taget. Han har pekat på för stor omfattning och tar inte hänsyn till sidledseffekter för hela sjukvårdssystemet, säger Stefan Franzén.

Ett exempel är när Universitetssjukhuset tog över kirurgi av matstrupscancer från Kalmar län. Kirurger slutade omedelbart vilket gjorde att patienter med andra skador på matstrupen, som kan uppstå i samband med exempelvis dränage, riskerade en sämre vård då det saknas kirurger med den specialitén. Dessutom orsakade det långa vårdköer vilket fick kirurger på US i Linköping att slå larm förra året.

– Om man kan vinna 500 liv, vilket man kan ifrågasätta, så kan man förlora tusen andra liv, de som kom in efter olycksfall, de som fick en annan sjukdom i området och de som inte får opereras av en bra kirurg som har slutat för att det blev för tråkigt, säger Stefan Franzén.

I Östergötland är Moderaterna och Socialdemokraterna överens – riksdagens beslut att godkänna regeringens förslag om en centralisering av högspecialiserad vård, vilket kan handla om 400 diagnoser, inom tre år innebär en stor risk.

– Grundidén är bra, men hela konceptet är bakvänt när det bygger på grund med felaktig statistik, men nu har det här rullat igång redan, säger oppositionsrådet Marie Morell (M)

Vissa kritiker pratar om att beslutet kan skapa ”inbördeskrig” bland universitetssjukhusen i Sverige. Marie Morell liknar det med A- och B-lag.

– Stockholm, Göteborg och Skåne är en klass för sig och sedan kommer resten.

annica.hesser@ostgotamedia.se

Detta har hänt

I april sände Dokument Inifrån två timslånga granskningar av utredningen "Övning ger färdighet". Utredningen talar om att 500 människoliv kan räddas genom att samla operationer till färre sjukhus. Genom att operationerna utfördes av kirurger med större vana av just det ingreppet skulle överlevnadsgraden öka.

I programmen skildrades kirurgen i Västervik. Där fanns en oro för att om man avlövas på operationer så kommer förmågan att utföra akutuppdraget att försämras. Granskningen pekade också på en rad tveksamheter i de beräkningar som utredningen gjort när man kom fram till 500 människoliv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!