Full fart på snön i Vreta Ski Center

I samband med att julhelgen slog kylan till rejält, som mest pekade termometern på 23 minusgrader och då blev det full fart på snökanonerna vid Vreta Skid- och Motions anläggning på Vreta Kloster golfbana.

Pontus Boström var naturligtvis ute och åkte en timme.

Pontus Boström var naturligtvis ute och åkte en timme.

Foto:

Linköping2015-01-07 08:05


Ett stort antal frivilliga arbetade under julledigheten för att få igång det 3,3 kilometer långa skidspåret. Efter ett par veckors jobb var en dryg kilometer preparerad och sedan dess har anläggningen varit välbesökt av motionärer och Vasaloppsaspiranter.

I etapper
Mats Isaksson är spåransvarig på Vreta Ski Center och han har varit den som sett till att kanonerna levererar snö och att pistmaskinen drar ut när det behövs.
- Vi har haft en jättebra beläggning sedan banan drog igång i år och i morse var banan full av skidåkare efter att snökanonerna varit igång under natten.
Man behöver ha cirka två till tre minusgrader under nätterna för att man ska kunna köra våra tre snökanoner och dessutom behöver vi lite torr luft för att snön ska bli perfekt, förklarar Mats Isacsson som är anställd vid Vreta Kloster Golfklubb för att bland annat ansvara för skidspåret.
Isaksson är en erfaren skidåkare med en mängd Vasalopp i benen och han vet vad som krävas för att få ett bra skidspår.
- Just nu är banan 1, 2 kilometer men vi siktar på att komma upp i 1, 6 kilometer snart.
Om kylan och luftfuktigheten är den rätta så kan man komma upp i banans maximala längd så småningom.

Efter en dags åkning behövs pistmaskinen för att preparera banan igen.
Efter en dags åkning behövs pistmaskinen för att preparera banan igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om