"Gå till en tandhygienist i tid"

Madeleines tandvård har nu varit öppen i ett år men än har kunderna inte riktigt börjat hittat hit. - Man prioriterar inte sin mun. Folk borde bli bättre på att undersöka och underhålla sina tänder i förebyggande syfte, innan det blir för sent med dyra tandläkarkostnader som följd, menar Madeleine Skarphagen som nu funnit sin plats i Linköping.

Madeleine Skarphagen önskar att fler fick upp ögonen för vikten av rena tänder - då fäster inte tandsten till exempel.

Madeleine Skarphagen önskar att fler fick upp ögonen för vikten av rena tänder - då fäster inte tandsten till exempel.

Foto:

Linköping2015-01-24 05:05


Det är så viktigt att gå och undersöka och putsa tänderna innan det blir problem på riktigt.
En lagad tand kan bitas sönder, medan en hel tand är stark och kan hålla livet ut.
Hos en tandhygienist skrapas det tandsten och putsas bort beläggning samtidigt som det ges råd om mellanrumsborstar och livsmedel.
- Vissa livsmedel är surare än andra och ligger och fräter - så tuggummi kan vara en god idé att ta efter en måltid. En frisk mun ger en frisk kropp och det lönar sig att ligga steget före.

Även estetiska tilltag
Tänderna blir inte bara friska, utan kosmetiska åtgärder tas också till. Vill man ha ljusare tänder kan hon bleka dem, och putsa lite extra för en fräschare mun. Ett liv med te, kaffe, vin, snusning och rökning sätter sina spår och tänderna blir mörkare med åren.

Mer tid hos privata
En privat tandhygienist har enligt Madeleine Skarphagen en helt annan flexibilitet och möjligheter att anpassa sig efter kunden. Så ibland blir det tidiga morgnar eller sena kvällar.
- Som privat blir det helt enkelt bättre service då jag kan ta mig mer tid med kunden, som får träffa samma person varje gång och känna sig trygg.
Samtidigt behöver det inte kosta mer bara för att gå privat, snarare tvärtom, och givetvis är jag ansluten till Försäkringskassan.
Madeleine värdesätter att inte vara uppstyrd av andra utan ha möjlighet att bestämma själv över vad som ska beställas in och hur arbetet ska läggas upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om