Gamla bågar gör stor skillnad

I ett antal år har optikkedjan Specsavers samlat in tusentals glasögon runt om i hela Sverige i förmån för behövande i ett av världens fattigaste länder, Tanzania.
Nyligen befann de sig mitt på Gyllentorget, tillsammans med Synskadades Riksförbund i Linköping, för att driva projektet vidare och sprida viktig information.

Peter Forss, verksamhetssamordnare i Synskadades Riksförbund i Östergötland, demonstrerade hur det är att vara synskadad medan optikerassistenten Therese Åström samlade in gamla glasögon. Foto: Dennis Petersson

Peter Forss, verksamhetssamordnare i Synskadades Riksförbund i Östergötland, demonstrerade hur det är att vara synskadad medan optikerassistenten Therese Åström samlade in gamla glasögon. Foto: Dennis Petersson

Foto:

Linköping2016-11-04 14:00

– Vi kommer att samla ihop alla bågar runt om i landet, mäta upp styrkorna i glaset och sedan åker ett litet gäng av oss till Tanzania. Där gör vi enklare synundersökningar så att de behövande personerna får rätt styrka, eller så nära det går iallafall, säger optikerassistenten Therese Åström.

Lokala föreningar

I år har det mångåriga projektet ”Ge Syn” fått sällskap av ett nytt projekt som heter ”Ge Tillbaka”, som fokuserar på de synskadade i Sverige.

Det innebär att varje Specsavers-butik får chansen att engagera sig i en lokal förening i respektive stad genom att skänka 10 000 kronor.

– Det är ett jättebra initiativ, det betyder mycket för oss. Det svåraste man har som en förening är ju att få pengarna att gå runt, det fattas ju alltid någonstans, säger Bertil Olsson, ordförande i Synskadades Riksförbund i Linköping.

Regelbunden insamling

Under deras session på Gyllentorget samlade Linköpingsföreningen och Specsavers in mängder av gamla glasögon, men insamlingen pågår hela tiden.

För att vara med och bidra till nästa leverans har man de kommande veckorna på sig att dra sitt strå till stacken, annars finns det möjlighet att lämna in året om, till kommande resor till Tanzania.

– Att veta om man har ett synfel eller inte handlar, i Tanzania, om ifall man är blind eller inte, vilket leder till ett utanförskap.

Att vara på plats och få beskåda när en mamma får se sitt barn för första gången känns så fantastiskt bra, säger Therese Åström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om