Gamla strömfåran fortfarande torr

Åke Wester fick Linköpings kommuns miljö- och naturvårdsstipendium 2011 för sitt oförtröttliga arbete med att få liv i den gamla strömfåran i Ljungsbro.

Claes Wadsten pekar ut strömmens utmynning i Roxen.

Claes Wadsten pekar ut strömmens utmynning i Roxen.

Foto:

Linköping2012-05-24 06:39


Herr Wester och hans vänner har under en längre tid försökt få kommunpolitikerna i Linköping och Tekniska Verken att inse värdet av fiskvandringsvägar från Roxen till Norrbysjön i Motalaström.
Miljöpriset verkade initialt vara ett kvitto på att alla var överens om att få igång den gamla strömfåran vilket skulle bidra till både ökad turism och dessutom ett värnande om miljön i området. Men sedan dess är frågan lika torrlagd som strömfåran.

Nappar tjänstemännen?
Nu har även flugfiskeklubben i Linköping kastat sig in i debatten och vill ha svar från kommunen.
I ett antal frågor till partierna i fullmäktige undrar man om det inte är värt att offra en liten slant i nutid för att återskapa och utveckla djur och växtsamhället för en lång tid framöver.
Flugfiskeklubben har flera år verkat för levande vatten och för att återskapa ett levande vattendrag med strömmande vatten i Motala ströms ursprungliga fåra mellan Ljung och Ljungsbro.
- Vi är endast en liten part i det här. Vi är många i regionen som vill återskapa förutsättningar för exempelvis laxfiske i strömmen, säger Claes Wadsten sekreterare i Linköpings flugfiskeklubb samtidigt som han redogör för de tekniska förutsättningarna.
- Det behövs bara att Tekniska Verken släpper på cirka två kubikmeter vatten per sekund in i den gamla strömfåran.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om