Gårdsstödet en rättsvidrig hantering

Bönderna har haft svårt att klara sin likviditet på grund av allt för sena utbetalningar av EU-stöd och sänkningarna av avräkningspriset till mjölken.

Eskil Erlandsson och Elisabeth Nilsson vill ha en annan tingens ordning i EU-framtiden. Foto: Therese Ekstrand

Eskil Erlandsson och Elisabeth Nilsson vill ha en annan tingens ordning i EU-framtiden. Foto: Therese Ekstrand

Foto:

Linköping2013-01-15 07:49


Dessa politiska faktorer är oerhört kännbara för lantbrukets ekonomi. Som en extra lök på laxen kom förra årets återkrav på bönderna av deras sedan lång tid tillbaka utbetalda gårdsstöd.

Rättsligt osäkra beslut
För ett tag sedan åkte Sverige på en straffavgift på cirka 700 miljoner kronor till EU på grund av vad som kallas för felaktigt utbetalda stöd till svenska bönder.
Tusentals lantbrukare fick då ett återkrav retroaktivt av de gårdsstöd som betalats ut för åren 2005-2007 av den svenska regeringen/Jordbruksverket.
Många bönder hade sökt stöd i god tro att bestämmelser och ingångna avtal ska gälla. Men när definitionen av vad som är jordbruksmark ändras över åren blir det kommunikationsproblem och den som är sist i ledet får betala.
- Grunden i det här ligger i att när vi tillträdde efter socialdemokraterna så fanns inte den blockdatabas och kartstöd som EU kräver som vi har idag därför blev det problem,
hävdar lantbruksminister Eskil Erlandsson och fortsätter.
- Det vi gjorde då var att investera i kartläggning så att det ska bli rätt framöver något som den socialdemokratiska regeringen borde ha gjort tidigare,
säger Eskil som stridit hårt mot EU byråkratin för att få slippa återbetalningen, men förgäves.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om