Garnisonsmuseets framtid hotat

Linköpings kommun har hovsamt väntat på att få svar från Länsstyrelsen på en ansökan om flyttning av det gamla Röda magasinet även benämnt Röda förrådet. Byggnaden fungerar som ett museum för Linköpings militära historia och det står nu placerat i rondellen mellan Djurgården och Ekkällan.

Går det att rädda Garnisonsmuseet?

Går det att rädda Garnisonsmuseet?

Foto:

Linköping2013-12-27 05:06


För över fyra år sedan, närmare bestämt i september 2008, lämnades ett medborgarförslag in av Lennart Agnvik där han argumenterade för att Röda förrådet, borde flyttas till en lämpligare miljö uppe vid Gamla Linköping i Valla fritidsområde. Röda förrådet byggdes 1834 upp på Malmens exercisområde utanför Linköpings stadskärna och i början på 1940-talet flyttades huset till sin nuvarande plats vid Haningeleden. Röda Förrådet blev en tid efter flytten ett museum för Linköpings regementen.

Laga efter läge?
När större delen av försvarets enheter lades ned i Linköping och Röda förrådet överlämnades från staten till kommunen samtidigt som den ideella föreningen "Garnisonsmuseet och Östergötlands Försvar" skulle svara för verksamheten i 20 år. Men den ideella föreningen flaggade för att man inte orkade med skötseln och ville därför lämna över ansvaret till en professionell organisation i Gamla Linköping.
Lennart Agnviks Medborgarförslag gick ut på att det gamla Garnisonsmuseet skulle bli en del av friluftsmuseet så att huset skulle kunna vårdas och hålla i skick på ett professionellt sätt. Allting verkade vara klappat och klart med stiftelsepengar till flyttning och erforderliga kommunala beslut var framme men sedan tog det stopp. Ärendet hamnade hos Länsstyrelsen och där har det legat en längre tid nu. Huset är byggnadsminnesmärkt vilket innebär att Länsstyrelsen i Östergötland måste godkänna alla förändringar gällande byggnaden och eventuell flytt till annan plats än den uppe i rondellen. Kommunen har, via Kultur och fritidsnämnden, vid flera olika tillfällen kontaktat berörd myndighet och den 20:e september 2012 skickade man en formell ansökan till länsstyrelsens handläggare om att få flytta Röda förrådet. Därefter hände ingenting från Länsstyrelsens sida och kommunen gjorde en ny skriftlig framstöt. Fortfarande tyst i korridorerna uppe på Länsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om