Ger klartecken för Region Östergötland

Efter flera års diskussioner mellan kommun och landsting i Östergötland står det klart: Ett nytt samverkansavtal för regionalt utvecklingsarbete träder i kraft den 1 januari 2015. Region Östergötland får ett samlat ansvar för de regionala utvecklingsfrågor och förväntas skapa en större demokratisk delaktighet då ansvaret för frågorna finns hos ett direktvalt fullmäktige.

Paul Lindvall har klubbat för Region Östergötland - som på sikt kan utökas med Södermanland och Jönköping.

Paul Lindvall har klubbat för Region Östergötland - som på sikt kan utökas med Södermanland och Jönköping.

Foto:

Linköping2014-06-05 07:30


- Det här är ett smått historiskt beslut. Framför allt blir det tydligare för omvärlden med en och samma styrelse med färre regionala organ. Jag tror också att det är viktigt att besluten om de regionala frågorna fattas av folkvalda politiker. Vi ska jobba på ännu bättre med sjukvården som ska bevakas noga kommunalt, och få ökad tillväxt med utvecklingsfrågor och regional kultur, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall som tycker det är viktigt att genom avtalet få ett kvitto på att man är överens.
Det har varit stor dynamik i organisationen under åren. Ansvaret för de regionala utvecklingsfrågorna har successivt flyttats över från staten till regionerna. År 2003 flyttades flera statliga utvecklingsuppdrag över från länsstyrelsen till Regionförbundet Östsam samtidigt som vissa uppdrag togs från landstinget till regionförbundet. Bland dem planeringsuppdrag för infrastruktur och regional tillväxt.

Flyttar personal
Vid årsskiftet ombildas alltså landstinget till en region och övertar därmed ansvaret för samtliga regionala utvecklingsfrågor.
Regionförbundet Östsam avvecklas och personalen därifrån går över till regionen. Länsstyrelsens roll renodlas i sin tur till en regional statlig kontrollmyndighet med ansvar för bland annat jordbruk och natur- och miljövård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om