Glädjande besked om extravalet

Under annandagen gjorde regeringen och allianspartierna upp om hur man ska hantera den uppkomna budgetkrisen utan att behöva ta till ett extraval under våren 2015.

Lena Micko, ledamot i socialdemokraternas verkställande utskott är nöjd med överenskommelsen.

Lena Micko, ledamot i socialdemokraternas verkställande utskott är nöjd med överenskommelsen.

Foto:

Linköping2014-12-29 08:21


Reaktionerna på denna så kallade decemberöverenskommelse var blandade i riket. Sverigedemokraterna tjurade mest och gick så pass långt att man nu kommer att väcka misstroendeförklaring i riksdagen mot den sittande regeringen.

Mest positivt
Men överlag verkade det som de flesta pustade ut över att få slippa ett nytt osäkert parlamentsval. Östergötlands socialdemokrater välkomnade naturligtvis överenskommelsen och ledarna för socialdemokraterna i Linköping respektive Norrköping var nöjda och glada.
Vid lördagens presskonferens i Riksdagen presenterades den blocköverskridande överenskommelse som manglats fram under en tid. Överenskommelsen omfattar gemensamma spelregler, som sträcker sig över två mandatperioder till valet 2022, i riksdagen som möjliggör minoritetsstyre av Sverige. Överenskommelsen omfattar också kommande blocköverskridande förhandlingar på de tre politikområdena energi, pension och försvar-och säkerhet.
- Jag välkomnar varmt dessa överenskommelser, det är en stor seger för svenska folket som får en regering som sätter jobb och skolan främst. Socialdemokraterna och Stefan Löfven har länge velat nå breda överenskommelser på viktiga politikområden såsom på energi, försvar och pensionsområdet, säger Lena Micko i en kommentar.
Det var först efter aviseringen om extra val som de fyra borgerliga partierna i riksdagen var villiga att sätta sig vid förhandlingsbordet på allvar. Enligt samstämmiga uppgifter var det Kristdemokraterna, som riskerar att hamna under fyraprocentsspärren, som tog det första avgörande steget i samtalen.
- Jag tyckte Stefan Löfven gjorde helt rätt, i det allvarliga läge som Sverige befann sig i då, när han aviserade extra val. Det är bra att överenskommelser nu kommit till stånd. Merparten av Östergötlands kommuner och landsting har ju gått före och visat att blocköverskridande samarbeten och överenskommelser är möjliga, menar Lena Micko.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om