Globala veckan för fjärde året i rad

Tidigare i år anlände Linköpings första fristadsjournalist till stan, i förra veckan talade Housam Mosilli om sin resa från Syrien till Sverige i samband med den globala veckan. Många åhörare letade sig till stadsbiblioteket för att ta del av hans gripande berättelse.

Housam Mosilli var en av alla föreläsare under årets upplaga av Globala Linköping. 
Foto: Dennis Petersson

Housam Mosilli var en av alla föreläsare under årets upplaga av Globala Linköping. Foto: Dennis Petersson

Foto:

Linköping2016-11-28 17:00

Det var för fjärde året i rad som de globala veckorna gick av stapeln i Linköping. Tillsammans med Sida (styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete) satte kommunen fokus på aktuella och intressanta frågor ur ett globalt perspektiv, medarrangörer var bland annat Svenska kyrkan och en mängd andra aktörer i förenings- och näringslivet. Med seminarier, föreläsningar, pjäser och manifestationer var det ett gediget schema som ägde rum mellan den 11 och 27 november. 

En av alla programpunkter stod frilansjournalisten Housam Mosilli för när han delade med sig av sin resa från Syrien till Sverige.

– När jag gick i skolan var jag väldigt bra på att skriva och använda språket, jag fick ofta perfekta betyg och ganska snabbt så började jag tycka om att uttrycka mig i skrift. Först skrev jag artiklar som inte var relaterade till politik, men sedan snappade jag upp historier om korruption och politiska fångar vilket gjorde att mitt intresse ökade. Jag kände att jag inte kunde stå vid sidan av och kolla på när regeringen förstörde vårt land, säger fristadsjournalisten och fortsätter:

– Efter den syrianska revolutionen, som ägde rum år 2011, blev jag arresterad och torterad, framförallt för att ha filmat och sålt material till internationella nyhetsbyråer, vilket ansågs olagligt i Syrien.

Kommer alltid att finnas

De ville gärna inte döda journalister då, bara skrämma dem, så jag släpptes efter två veckor och kunde fly från landet.Nu, efter att ha fått Linköping som sin fristad, kan journalisten, som dessutom är författare och översättare, arbeta utan att vara rädd. Här kan han fokusera på sina projekt utan att känna någon oro, men att han skulle kunna återvända till Syrien är han tveksam till.

– De flesta flyktingarna i Sverige, det handlar om alla från krigszonerna, tror inte att det finns någon chans för dem att återvända. Vi syrier har sett irakierna som flydde i början av 2000-talet och de är europeiska medborgare nu. För oss är det fortfarande en relativt ny kris, men vi, och samhället, måste nog acceptera att det alltid kommer att finnas krigsflyktingar runt om i världen, säger Housam Mosilli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om