Göta Kanal gjorde ett klipp - Nu är fåren nyfriserade

Fåren som betar av kanalbanken mellan Berg och Borensberg klipps en gång om året. Under gårdagen var det dags för den årliga översynen som gick i rasande takt då det tar en erfaren fårklippare drygt 30 sekunder att klippa ett får.

Det är som att dansa och ta ett judogrepp, samtidigt, säger Rocco Zander.

Det är som att dansa och ta ett judogrepp, samtidigt, säger Rocco Zander.

Foto:

Linköping2014-11-19 09:33


Rocco Zander är en erfaren fårklippare som lever på att klippa får. Att se honom arbeta får själv klippningen att se ut som en barnlek men det är det inte.
- Jag brukar säga att fårklippning är som ett mellanting mellan judo och att dansa. Man får vara väldigt följsam och det är också därför jag har skinntofflor på mig. Helst skulle jag vilja klippa barfota men just nu är det lite för kallt för det samt att de faktiskt gör lite ont när de trampar på mig, berättar Rocco Zander och stänger av fårsaxen för någon minut för att berätta om hur det går till att klippa ett får.
- Det är faktiskt ganska svårt och tar tid att lära sig. Första gången man klipper så kan styrka ha ganska stor betydelse men när man sedan blir lite duktigare så handlar det enbart om teknik och ingen styrka alls, säger Rocco som klipper drygt två får per minut.

Rocco Zander är flink med saxen.
Rocco Zander är flink med saxen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om