Götalandsbanan förlängs till Jönköping

På Transportforum i januari kunde infrastrukturministern Carin Elmsäter-Svärd i sitt anförande presentera nyheten att hon gett i uppdrag till Trafikverket att snabbutreda utbyggnad av stambanan mellan Stockholm - Malmö och Stockholm - Göteborg. Vilket då engagerade kommunpolitiker längs med den aktuella sträckan.

Sverige växlar spår till höghastighetsspår.

Sverige växlar spår till höghastighetsspår.

Foto:

Linköping2014-03-04 08:07


- Utredningen skall presenteras redan i slutet av februari och skall titta på fysiska förutsättningar att genomföra förändringar,
sa Carin Elmsäter-Svärd då vid anförandet och betonade också att de som tror att att järnvägsproblemen är något quickfix inte riktigt har förstått den svenska järnvägens problem.

Delrapport
Den nya stambanan, som kan ha tåg som ska kunna gå i hastigheter mellan 250 och 320 kilometer i timmen,
blir en viktig nyckelfaktor och en tillväxtpolitisk förutsättning i regionen.
I en rapport som överlämnats till näringsdepartementet i veckan föreslår nu Trafikverket att en fördjupad utredning ska genomföras kring stambaneutvecklingen.
Kostnaderna för en ny stambana beräknas bli i storleksordningen 150 miljarder kronor och finansieringen ska inte enbart hämtas ur skattebasen utan avgifter är ett tänkbart instrument. Delar av de föreslagna sträckorna ska finnas med i nationella planen för transportsystemen under perioden 2014 till 2025. Ett förslag som regeringen fattar beslut om under vårriksdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om