Grafitti i Wallenbergs bank

Graffitin har alltid varit omdiskuterad, just nu mer än vanligt. I Stockholm öppnade i dagarna en stor utställning i Kulturhuset kallad "Streetsmart", i Västerås invigdes en fri vägg för graffiti och utanför Östergötlands Museum står fyra nymålade väggar med graffitikonst.

Sebastian Gustafsson, Julius Nord och Isac Zeipel-Stjerna. Foto: Tommy Pettersson

Sebastian Gustafsson, Julius Nord och Isac Zeipel-Stjerna. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2012-06-25 06:39


Som om inte det var nog invigdes i förra veckan en stor utställning i SEB:s lokaler vid Stora Torget, med konst av graffitikonstnärer.
En stor och blandad publik hade samlats för att beskåda verk av Sebastian Gustafsson, Julius Nord och Isac Zeipel-Stjerna.

Konsten drog storpublik
Kanske var det många som tyckte att det som nu hängde på väggarna var lite udda i förhållande till vad man förväntar sig i en banklokal, men konst och inredning har alltid återspeglat sin samtid.
Vid förra sekelskiftet då många av de banker som än idag är i bruk byggdes, var det Bruno Liljefors, Anders Zorn och Carl Larsson, som var tongivande och följaktligen är det deras typ av konst vi är vana vid att se.
Banklokalerna vid Stora Torget har visserligen nu ganska exakt 40 år på nacken och den konst som då sattes upp är under utställningstiden nedplockad för att ge plats åt dagens rykande aktuella. Sebastian Gustafsson (Galo) har tagit plats i en soffa på andra våningen där merparten av konstverken finns utställda. Ovanför honom hänger hans stora målning, "A pragmatic birth".
- Den är fortfarande litet spretig och jag är medveten om att jag inte följer en tydlig, igenkännbar linje. Jag prövar mig fram med hjälp av olika tekniker och motivkretsar. Jag kan inte bara göra om samma saker, men allt handlar ändå om människor i olika situationer.
Sebastian nämner målningarna "Lugnet före stormen" och "Rikoschett", båda handlar om människor i utsatthet. Han nämner också gruppens betydelse för sin utveckling.
- Vi jobbar nästan alltid ihop och utan varandra hade vi inte kommit så långt som vi har idag. Julius och jag har till och med arbetat ihop på samma tavlor och en av dem fick bli bilden på vår inbjudan till dagens vernissage.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om