Gripen E nästa generations stridsflygplan

Saab presenterade igår i Linköping, vid en ceremoni med över 500 gäster, Gripen E för första gången.

Håkan Buskhe menar att Saab har utvecklat både design- och produktionsmetoder för att med Gripen E både öka den militära förmågan och pressa kostnaderna. Foto: Tommy Pettersson

Håkan Buskhe menar att Saab har utvecklat både design- och produktionsmetoder för att med Gripen E både öka den militära förmågan och pressa kostnaderna. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2016-05-19 09:52

Deltog gjorde bland andra Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist, Sveriges flygvapenchef Mats Helgesson, Brasiliens flygvapenchef Nivaldo Luiz Rossato, samt från Saab; styrelseordförande Marcus Wallenberg, VD Håkan Buskhe samt chefen för affärsområdet Aeronautics, Ulf Nilsson.

Ständigt bättre

Jämfört med tidigare versioner av Gripen, så har Gripen E ett kraftigt förbättrat avioniksystem. 

Och förmågan att bära fler vapen, att vara längre tid i luften och operera över ett större område, möjliggörs av en kraftfullare motor och ökat utrymme för bränsle.

–Länder har behov av moderna luftförsvar för att upprätthålla nationell suveränitet. Samtidigt måste kostnaden vara hanterbar i relation till andra samhällsinvesteringar. 

Därför har Saab utvecklat både design- och produktionsmetoder för att med Gripen E både öka den militära förmågan och pressa kostnaderna, säger Håkan Buskhe, Saabs VD och koncernchef.

Idag är Gripen en del av fem nationers luftförsvar; Sverige, Sydafrika, Tjeckien, Ungern och Thailand. 

Dessutom har Brasilien beställt Gripen och Slovakien har valt stridsflygplanet i en upphandling som pågår. 

Till det ska nämnas att Gripen används i den brittiska testpilotskolan.

2019 börjar leveranserna av nästa generations Gripen till Sverige och Brasilien.

Framgångsrik design

Gripen E bygger på tidigare Gripenversioners framgångsrika design. 

Gripen är ett modernt stridsflygplan med en balanserad design, som motsvarar allt som krävs av ett stridsflygplan med förmåga att i luften byta roller mellan jakt, attack och spaning i framtida konfliktsituationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om