Gripen uppgraderas för 250 miljoner kronor

Saab har fått en beställning från Försvarets Materielverk på support och underhåll av Gripen till Försvarsmakten för en summa på 250 miljoner kronor.

Gripen får pengar till underhåll och support. Foto: Tommy Pettersson

Gripen får pengar till underhåll och support. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2017-01-09 14:00

Beställningen gäller förlängning av ett tidigare tecknat avtal med FMV om prestandabaserad support och underhåll av Gripen.

Avtalet omfattar support- och underhållsverksamhet som är avgörande för att bedriva flygverksamhet med Gripen, exempelvis teknisk support, publikationer, reservmateriel och reparationer.

Verksamheten kommer att ske vid Saabs anläggning i Linköping, Arboga, Göteborg, Järfälla och Östersund leverans kommer att ske under 2017.

Saab har även fått en order från FMV på en uppgradering av det så kallade IFF-systemet i Gripen C/D. Ordervärdet uppgår här till cirka 240 miljoner och leverans kommer att ske under 2020.

Beställningen avser verksamhet för att uppgradera det nuvarande IFF-systemet (IFF, identifiering av vän eller fiende), med syfte att nå kompatibilitet mot kommande NATO- respektive civila standarder. Uppgraderingen innebär bland annat säkrare kryptering och säkrare identifiering, vilket kommer att vara ett krav för att verka inom NATO.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om