Gripens framtid i vågskålen

Idag fattar riksdagen med största sannolikhet beslut om ett förnyat och förstärkt budgetanslag för bland annat uppgradering av nya JAS Gripen. Den senaste tiden har onekligen varit lite av ödesveckor för Saabs flygplansproduktion.

Linköping2012-12-06 07:46

Företaget och dess produktion är intimt förknippad med Linköpings utveckling, både den historiska såväl, som stadens framtid. Kommunen är hårt trängd av restriktioner från statliga institutioner när det gäller byggandet av höga hus och verksamhet som låter mer än 70 decibel. Det är visserligen inte aktuellt att bygga några hus som är högre än 75 meter ej heller finns det planer på att anlägga vindkraftssnurror men flygverksamheten är hotad av inte minst Naturvårdsverkets rigida tillämpning av bullerföreskrifter. Riksdagen försvarsutskottet rekommenderade nyligen riksdagen att säga ja till regeringens förslag om uppgradering av stridsflygplanet JAS 39 Gripen.

70 miljarder
Regeringens förslag om budgetanslag till försvaret och samhällets krisberedskap för 2013 ger bland annat regeringen rätt att under 2013 besluta om uppgradering av JAS 39 Gripen. Detta för att skapa utrymme för uppgraderingen ökas anslaget med 300 miljoner kronor per år under 2013-2014 samt med 200 miljoner kronor för åren därefter.
Regeringen får rätt att under 2013 besluta om beställning av försvarsmateriel och anläggningar för totalt 70 miljarder kronor för perioden 2014-2027, inklusive de beställningar som redan gjorts Positiva besked för Linköping och alla de som på ett eller annat sätt är beroende av flygindustrin. Men det finns, om liknelse tillåts, andra moln på himlen.Saabs placering av flygplanstillverkning ligger historiskt förankrad i flygets huvudstad och här pågår också provflygningar av JAS Gripen. Under en följd av år har bantade flygtimmarna för gripen hotats av förbud på grund av alltför höga momentana bullerstörningar. I den andra änden har kommunen fått förseningar i sin bostadsproduktion på grund av överklaganden från Saab. Företaget är tvungna att överklaga av principiella skäl för att inte hamna i en framtida situation där flygstråken och bullret inkräktar på nybyggda bostäder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om