En ny rapport som Tekniska verken presenterade vid en presskonferens i Almedalen igår visar på negativa klimatföljder om förslaget från Naturvårdsverket går igenom så småningom. Sammanfattningsvis hävdar rapporten att om Naturvårdsverkets nya förslag till gränsvärde för metaller i rötslam, matavfall, stallgödsel, kompostmaterial med mera genomförs slås benen undan för dagens biogasproduktion från matavfall och kretsloppstänkandet raseras. Vidare menar man även att de nya gränsvärdena motverkar syftet med regeringsuppdraget, att återföra fosfor till åker- och skogsmark, då branschens tolkning blir att förbränning är det enda alternativet.
- Det här verkar ju vara lite av hål i huvudet från myndighetens sida. Insamling av matavfall blir i stort sett meningslöst och kretsloppstänkandet raseras, dundrar Tekniska verkens ordförande Gösta Gustavsson i telefon från Almedalen.
- Intresset för insamling av matavfall minskar då allt avfall slutligen med det här nya förslaget kommer att förbrännas och det kommer också att leda till en ökad användning av fossila bränslen då fordonsgasen måste ersättas. Dessutom måste mer kadmium tas från jordskorpan och sprids på åkrarna genom ökad användning av handelsgödsel. Användning av slam från reningsverk, bio och stallgödsel innebär till stor del återcirkulation av kadmium från marken via födan, medan handelsgödsel innebär ju ny tillförd kadmium.
Stuprörstänkande
I maj 2013 presenterade Naturvårdsverket ett förslag på gränsvärden för åtta utvalda metaller och fem organiska parametrar och det föranledde Tekniska verkens FoU avdelning inom biogasområdet att ta fram en rapport som beskriver konsekvenserna av Naturvårdsverkets förslag. Rapporten utgår från mätdata på avloppsslam vid Nykvarns reningsverk i Linköping och Biogödsel från Biogasanläggningarna i Linköping och Norrköping.
- Det finns ett nationellt mål om att hälften av allt matavfall ska miljösorteras ut till 2018 och vi bedömer att Linköping ligger på 60 - 70 procents utsortering. Vi uppfyller det nationella målen med råg, säger Klas Gustavsson vice vd på Tekniska verken.
- Vi har ökat biogaskapaciteten för att möta Östgötatrafikens ökade behov av biogasbränsle men går förslaget igenom då får vi problem. Myndighetens gränsvärden kan börja gälla i januari 2015 och då får hushållsavfallet gå in till Gärstad för förbränning istället för biogasproduktion, säger Klas Gustavsson.
Gröna påsen är hotad
Återvinningen av matavfall via Gröna påsen kan visa sig vara förgäves inom en snar framtid på grund av Naturvårdsverkets förslag om nya gränsvärden gällande metaller i rötslammet som bildas vid biogasproduktion.
Så här såg det ut när Lena Ek och Gösta Gustavsson sparkade igång Gröna påsen.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!