Gula Paviljongen räddas

När Folkets park Upa gick i konkurs var det många som var oroliga för att bevarandet av parken och dess byggnader var i fara. Efter att HSB köpt större delen av fastigheten fördes förhandlingar med kommunen om att rädda den gamla utomhusteatern.

Gula paviljongen bevaras tack vare Pingstkyrkan.

Gula paviljongen bevaras tack vare Pingstkyrkan.

Foto:

Linköping2014-06-24 07:04


Resultatet blev efter en del turer att teatern i Folkets park delvis revs, flyttades för att sedan återuppbyggas som den såg ut på 1920- talet. Teatern flyttades till den tomt i stadskvarteren där Sjöbergska friluftsteatern finns idag.
Syftet med att flytta teatern var att bevara de delar av Folkets park som är kulturhistoriskt värdefulla, intressanta ur ett folkrörelseperspektiv och som kan illustrera Linköpings nöjeshistoria.

Ny regim i parken
Sedan en tid tillbaka driver Pingstkyrkan i Linköping verksamhet i Folkets park, främst då i Cupolen. Kvar i området som förvaltas av HSB och kyrkan finns den så kallade Gula paviljongen som också anses som värd att bevara. Gula paviljongen såväl som Rotundan är intressanta av kultur- och nöjeshistorisk skäl. Rotundan är allt för nedgången och den byggnaden sjunger säkerligen på sin sista vers om inget oförutsett inträffar.
I helgen höll Pingstkyrkans administrativa råd ett extra möte med anledning av den förfrågan man fick från HSB för en månad sedan om att "köpa" Gula paviljongen.
- Vi har tagit beslut om att förhandla med HSB om villkoren för en flytt av Gula paviljongen till den plats där teaterbyggnaden har legat, berättar Marcus Sönnerbrandt föreståndare och pastor i Pingstkyrkan Linköping.

Marcus Sönnerbrandt kan inte ange några siffror i köpet och flytten.
Marcus Sönnerbrandt kan inte ange några siffror i köpet och flytten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om