Gyllene skräp och äventyr

Allt skräp är värt sin vikt i guld. Om man gör något av det, vill säga. Med kampanjen Gyllene Skräp vill Roland Arvidsson etablera sin excentriske Professor Gullströms sagovärld i Linköping.

Gullan Ström, professorns företagsamma släkting, har också fått en redskapsbod uppsatt i lekparken.

Gullan Ström, professorns företagsamma släkting, har också fått en redskapsbod uppsatt i lekparken.

Foto:

Linköping2012-02-29 07:47


Söderköpingsbon och mångårige naturvårdsarbetaren Roland Arvidssons sagovärld om den äventyrlige och naturintresserade uppfinnaren Professor Gullström och barnen kring honom, Professorsgänget, såg dagens ljus för över tio år sedan. Serierna, böckerna och sagorna, en av dem inläst av Peter Harryson, har blivit både populära och prisade. 2009 träffade Roland sin nuvarande kompanjon Anders Carlsson, musiker och miljökonsulent vid Linköpings universitet. Med bandet Folkes Krokodiler har de utökat Professor Gullströms universum med skivor och sånger.
- Vi hade ett gemensamt intresse av miljö för barn, men även för vuxna, säger Roland Arvidsson

Kampanjbolag
Sen ett år driver de kampanjen Gyllene Skräp i bolagsform.
- Projektet syftar till att öka medvetandet om att nedskräpning kostar och att skräpet egentligen är en resurs, säger Roland Arvidsson.
Roland har skapat några nya karaktärer, professorns företagsamma släkting Gullan Ström, och, för att belysa klimatfrågan på ett pedagogiskt sätt, utomjordingsfamiljen Carlzon. I omloppsbana kring jorden har de mätt upp att jorden fått feber.
- De kapar våra satelliter och får syn på Professor Gullström och hans projekt Gyllene Skräp. De ser att det finns jordbor som försöker göra något åt det här.
Roland och Anders vill få ut det äventyrliga och roliga miljöbudskapet med musik, böcker, serier och en interaktiv hemsida.
- Interaktivitet är viktigt. Det måste göras kul med ett konstnärligt inslag. Tanken är att barnen ska kunna göra egna serier och sagor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om