Gymnasieelever lyssnade på Arkan Asaad

Det var mycket som pågick på en gång då Berzeliusskolan i Linköping smackade ihop två temadagar under samma tisdag. Vid sidan av den årliga framtidsdagen arrangerades en Toleransdag med fokus på hedersrelaterat våld och förtryck.

Författaren Arkan Asaad har själv blivit bortgift mot sin vilja. Idag föreläser han och skriver böcker om sina erfarenheter.

Författaren Arkan Asaad har själv blivit bortgift mot sin vilja. Idag föreläser han och skriver böcker om sina erfarenheter.

Foto:

Linköping2012-11-28 07:56


Dagen riktade sig till elever som går i år ett på Berzeliusskolans gymnasium.
Linköpings Shanazi hjältar inledde dagen med att berätta om sitt arbete med att hjälpa unga killar från hederskulturer att finna vägar därifrån. De ledde även gruppdiskussioner och värderingsövningar klassvis tillsammans med eleverna för att sparka igång diskussioner om rasism, diskriminering och andra ämnen som eleverna ansåg var viktiga.
- Det är betydelsefullt att kommunerna anordnar den här typen av dagar där elever får diskutera samt får kunskap om hedersproblematik. Vi måste uppmärksamma ämnet och eleverna tycker att det är intressanta frågor, säger Nineb Shaba, en av Shanazi hjältar.

Klassdiskussioner
Vetskapen om hedersrelaterat våld och förtryck ökar i och med bland annat Länsstyrelssen i Östergötlands arbete, Rädda barnens projekt Det handlar om kärlek och naturligtvis även Shanazi hjältars arbete. Men kunskapen måste vidgas ytterligare för att få förståelse för vad problematiken innefattas av. Det är första gången Toleransdagen anordnades på Berzeliusskolan. Under förmiddagen fick eleverna träffas klassvis för att lättare diskutera sinsemellan.
- Det är bra att ha den här typen av temadagar. Alla i klassen var med och diskuterade så man fick verkligen ta del av flera olika perspektiv, säger Carolina Nykvist som går första året på Berzeliusskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om