Håkan Juholt besökte Grannskapet

Skäggetorps Stadsdelsförening arbetar för ett tryggt Skäggetorp. Ett bostadsområde där man kan gå tryggt till banken och där man kan få hjälp att fixa enklare saker i hemmet.

Linköping2015-07-08 20:10


Loui Moshi är verksamhetsledare och för ordet inledningsvis. Skäggetorps Stadsdelsförening är politiskt och religiöst obunden. Han poängterar även att man har ett mycket bra samarbete med Arbetsförmedlingen och dess personal.

Fixa och dona
- Vi arbetar inom Fas 3 och då är det staten som står för pengarna. Ett drygt 20-tal personer har olika jobb och sysselsättning inom föreningen. Vi har fyra och en halv tjänst i själva projektet, säger Loui vidare.
- Medlem hos oss är man inte som privatperson utan det är bara föreningar och organisationer som kan ansluta sig till oss, berättar Loui Moshi.
Fixartjänsten
En av de som arbetar i Skäggetorps Stadsdelsförening är Torleif Johansson. Han jobbar med tryggheten i området och har en "fixartjänst" som går ut på att man hjälper, mest äldre, med vad man behöver hjälp med i hemmet i form av enklare tjänster.
- Vi tar inget betalt för våra tjänster och det handlar i stor utsträckning om att byta en glödlampa eller som idag, montera ihop en fläkt man köpt. När det kommer till det där med trygghet så är det många som inte vågar eller vill gå ut själva utan då väljer att be oss följa med till banken eller vårdcentralen.
- Mycket av det vi gör handlar om socialt arbete och att man tar sig tid att samtala med dem som vi hjälper. Det är nog lite 50/50 där när det gäller att man vill få hjälp och att man kanske behöver lite social samvaro, menar Torleif Johansson som själv är Skäggetorpsbo sedan drygt 40 år. Han stortrivs i området men när han ombeds att välja ut vad han tycker är bäst med Skäggetorp blir det svårare.
- Kanske är jag hemmablind men om det skulle vara något som jag tycker är bättre än något annat så är det nog att det finns bra och billiga bostäder här.

Håkan Juholt tittade in
Arbetskollegan Elisabeth Stålbjer menar å sin sida att det finns väldigt många grönområden i stadsdelen som är värdefulla och en av Skäggetorps stora fördelar som bostadsområde. I stadsdelsföreningen är man dock överens om att medias bild över hur det är i Skäggetorp inte stämmer.
För att lyfta området så har man startat en nättidning, Grannskapet" där man tar upp stort och smått. Elisabeth Stålbjer är själv fotograf och till vis del skribent i den aktuella nättidningen Grannskapet. Under gårdagen träffade man på Håkan Juholt som lunchade på Kolgrillen i Skäggetorp centrum. Genast var Grannskapets reporter, Camilla Dahlberg, framme och bad om en intervju. Den förre partiordförande var tillfälligt på besök i Skäggetorp för att hälsa på sin son Anton Juholt. Men han ställde naturligtvis upp för en intervju i Grannskapet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om