Hälsofonden uppmärksammar framgångsrik forskning

Regionala Hälsofonden ger i december 2014 fyra anslag till forskare som är knutna till Linköpings universitet eller Landstinget i Östergötland. Den totala stipendiesumman uppgår till 300 000 kronor, största anslaget får Mattias Alenius med 200 000 kronor till sin Alzheimersforskning.

Nu ska Mattias Alenius fortsätta att forska på sin Alzheimersupptäckt.

Nu ska Mattias Alenius fortsätta att forska på sin Alzheimersupptäckt.

Foto:

Linköping2014-12-18 08:26


Övriga stipendiater Christina Eintrei, Henrik Andersson och Åsa Keita får i ordning 40 000 kronor, 30 000 kronor samt 30 000 kronor för sina respektive forskningsprojekt.

Stödja döende celler
Den forskning som Mattias Alenius anslag är ämnat att gå till bygger på en upptäckt som gjordes för tre år sedan. Man har hittills nått framgångar vid tester på bananflugor och nu ska forskargruppen om tre personer se om man kan överföra upptäckten till människor.
- Vår tanke är att man kan stödja överlevnaden hos en döende eller missfunktionell nervcell när den tappar aktivitet. När den tappar aktivitet tappar den också överlevnadssignaler, som vi stör. Frågan är hur mycket av det som egentligen är skälet till neurodegenereringen i till exempel Azheimers och andra neurodegenerativa sjukdomar, det är det vi vill testa.
Vi vill boosta det och se om det räcker för att stödja nervcellernas överlevnad och på så vis kanske kunna stödja den degenererande hjärnan så att den klarar av verksamheten under en längre tid. Det är grundtanken, men vi är ännu i ett tidigt stadium.

Mattias Alenius tar emot 200 000 kronor från Hälsofondens ordförande Mats Hammar.
Mattias Alenius tar emot 200 000 kronor från Hälsofondens ordförande Mats Hammar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om