Igår kom resultat från mätningar av luftkvalitet i Sveriges kommuner under 2012 som sammanställts och även rapporterats till EU. Mätningarna visar bland annat att Linköping ligger under EU:s gränsvärden för partiklar när man räknar på ett genomsnitt för året men att gränserna överskrids under enskilda dygn. Svårast har kommunerna att klara gränsvärdena för partiklar med en diameter mindre än 10 mikrometer. Linköping låg under EU:s gränsvärden för partiklar när man räknar på ett genomsnitt för året 2012 men överskred gränsvärdet under 28 dygn, jämfört med tillåtna 35 dygn.
- En vanlig uppfattning är att det bara är större städer som har problem med luftkvaliteten, men så är det inte. Uppkomsten av luftföroreningar beror på den lokala trafiksituationen och gaturummens utformning, meteorologi och läge i landet bland annat. Även mindre tätorter kan ha dålig luft, säger Karin Persson, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet som på uppdrag av Naturvårdsverket sammanställer resultaten från kommunernas mätningar och rapporterar in till EU.
Hamngatan finns med på EU lista
Hamngatan och Drottninggatan är några av de gator i Linköping som är hårt belastade av olika fordon. Avgaser och inte minst partikelhalten i luften är besvärande och åtgärder har vidtagits för att få bort oönskad trafik. Från kommunalpolitiskt håll vill man inte ha någon genomfartstrafik i stadskärnan och därför har man satsat på den yttre ringleden för att få bort trafiken.
Muharrem Demirok och hans nämnd/förvaltning jobbar vidare med att få ned partikelmängden på Hamngatan.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!