Bestämde sig på morgonen: I dag ska två personer dö

Varför? Den frågan har många ställt sig efter dubbelmordet på Åsgatan. På onsdagens presskonferens i polishuset i Linköping klarnade äntligen bilden. Artikeln publicerades den 2 september.

Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten kallade till pressträff på onsdagen efter att åtalet lämnats in.

Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten kallade till pressträff på onsdagen efter att åtalet lämnats in.

Foto: Julia Djerf

Linköping2020-09-15 09:30

Tisdagen den 19 oktober 2004 vaknade Daniel Nyqvist med ångest i föräldrahemmet i Sturefors. Han hade under en tid mått psykiskt dåligt och sett en inre bild av två prickar och ett streck. Strecket föreställde honom själv och prickarna två personer som skulle dödas för att han skulle kunna nå paradiset.

Den här morgonen kände då 21-årige Nyqvist att bilden skulle bli verklighet.

– Efter att föräldrarna gått till jobbet tog han första bästa buss och klev av vid Köpmansgränd i centrala Linköping, berättar kriminalinspektör Henry Jansén i samband med onsdagens presskonferens efter att åtalet mot Daniel Nyqvist lämnats in på tisdagen.

Med sig hade han en butterflykniv inköpt under en semesterresa till Polen flera år tidigare.

Både Henry Jansén och kammaråklagare Britt-Louise Viklund förklarar att Daniel Nyqvist sedan ska ha gått längs Drottninggatan i jakten på offer.

Vägen och området var välbekant eftersom han brukade gå där till skolan (Folkungaskolan) och hade anhöriga som bodde i närheten. Att han till slut hamnade på Åsgatan var troligen ändå en slump. Exakt hur och varför han kom just dit har inte kunnat fastställas.

Väl på Åsgatan attackerades åttaårige Mohamad Ammouri bakifrån.

– Den första angripna personen var pojken och det berodde på att han var ett lämpligt offer. Han ville inte ha ett offer som gjorde motstånd och tyckte att det var lämpligt med ett barn, säger Britt-Louise Viklund.

Enligt henne finns ingen klar bild över hur och varför Anna-Lena Svenson sedan blev nästa offer.

– När han tittade upp efter första attacken fick han syn på kvinnan och då angrep han henne också. Vi vet inte om hon försökte ingripa eller bara gick dit för att hon såg att något hände.

Både pojken och kvinnan var alltså slumpmässigt utvalda, enligt den misstänktes egna uppgifter. Polisen har heller inte lyckats få fram att det ska finnas någon personlig koppling mellan gärningsman och offer.

Det har även spekulerats i rasistiska motiv men enligt Britt-Louise Viklund har ingenting hittats som tyder på det.

– Jag har hela tiden sagt att jag inte vill kalla det här för motiv utan en förklaring. Och hans förklaring är svårförklarlig. Just den här dagen ska han ha vaknat och känt att "i dag är dagen som det här måste ske", säger Viklund.

Efter dådet flydde gärningsmannen tillbaka in mot city. Han slängde ifrån sig kniven, något han i förhör sagt var dumt gjort, och dumpade även sin mössa i ett försök att ändra sitt utseende.

I samband med morden fick gärningsmannen en lättare skärskada i handen efter att ha sluntit med kniven. Han gick därför in på McDonalds för att tvätta av blodet, gick sedan till busshållplatsen och åkte tillbaka hem. På den här tiden fanns det inga övervakningskameror varken på McDonalds eller bussarna.

Daniel Nyqvist berättar att han under de nästan 16 år som gått sedan dess inte har sagt något om gärningen till någon.

Sedan gripandet den 9 juni i år har sammanlagt fyra förhör hållits. Det första var, som brukligt, kort medan övriga tre var mer ingående. Henry Jansén beskriver förhören som lugna och stillsamma och upplever att mannen svarat ärligt och så gott han har kunnat på polisens frågor.

– Han har beskrivit att han kände en lättnad över att utföra det han såg i de inre bilderna. Sedan har ångesten avtagit år efter år, säger Henry Jansén.

Rättegången mot Daniel Nyqvist inleds den 15 september.

Daniel Nyqvist har i förhör beskrivit hur han hade ångest och fick bilder i huvudet att han måste döda två personer.
Daniel Nyqvist har i förhör beskrivit hur han hade ångest och fick bilder i huvudet att han måste döda två personer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!