Hanna styr stadigt mot världstoppen

Nyligen tog Hanna Berzelius, Linköpings MS, sitt tredje raka SM-guld i enduro. Nya mål hägrar ständigt. Jag vill vinna igen och se hur många SM jag kan vinna i rad. Det går inte att slappna av, de andra tjejerna blir hela tiden bättre, klargör 21-åringen.

Här visar Hanna Berzelius sin vägvinnande körstil under vintercupen i Skövde. Foto: Susanne Berzelius

Här visar Hanna Berzelius sin vägvinnande körstil under vintercupen i Skövde. Foto: Susanne Berzelius

Foto:

Linköping2017-10-12 14:00

Hanna är verkligen etablerad på enduroscenen. Bäst i Sverige, bland de bästa i Europa, med i landslaget och antagligen i VM inom en snar framtid. I SM har medtävlarna ingen chans. I år vann Hanna sex av åtta deltävlingar, i fjol vann hon alla utom en och 2015 missade hon vinsten i blott tre tävlingar.

Jag är jättenöjd. Jag har varit skadefri och kunnat träna som jag vill. I år kom jag med i fabriksteamet Husqvarna Scandinavia och fått mycket hjälp och blivit bättre än jag annars skulle blivit, påpekar Hanna.

I år var det cirka 20 startande i SM-deltävlingarna, för ett par år sedan bara fem. Sporten är på stark frammarsch bland kvinnor och tjejer i Sverige.

Jag kan inte säga att det varit lätt att vinna SM, jag har blivit besegrad några gånger. Visst vore det roligt för mig att vinna lätt men inte bra för sporten så jag hoppas på ännu mer kamp nästa år.

Hemmaplan

Nästa år går SM-finalen i Prästtomta, ett par mil norr om Linköping, där Hanna ofta tränar. I EM nästa år blir det svensk hemmaplan, en deltävling går i Skövde. Något att sikta på för Hanna som i skrivande stund har en deltävling kvar i EM i år, 14-15 oktober. Hon låg tvåa i EM före tävlingen, utan chans på guld men väl till silver.

Planen är att köra EM även nästa år och då vill jag vinna. Innan jag kör VM vill jag bli ännu bättre och veta att jag kan utmana de bästa. Kanske kan det bli aktuellt 2019, funderar Hanna.

Lag-VM med landslaget har hon dock redan testat. Första gången 2016 och i år var det nära medalj för de tre svenskorna.

Vi kom fyra men hade det inte strulat i början så hade vi haft bra chans att bli trea, berättar Hanna.

I dag kör Hanna en motorcykel på 125 kubiks motorstyrka. Kanske blir det något annat framöver.

Jag gillar min 125-kubikare och har lärt mig att köra den på rätt sätt. Men den har inte så stor kraft och jag är sugen på att testa 250 kubik.

Gör få misstag

I enduro går det ut på att i terräng ta sig fram på motorcykel så fort som möjligt enligt en lagd bana. Det är uppdelat i specialprov och transportsträcka. I crossdelen kör man snabbt, i endurodelen kör man i skog över rötter, sten och mellan tätt stående träd. I extremvarianten är det ännu klurigare terrängkörning över både stockar och på berghällar. Transporten mellan specialproven kan också vara svårkörd. På en dag kör man totalt sex-åtta timmar.

Enduro är en tuff sport, kräver psyskisk och fysisk styrka. Hanna beskriver sig själv som en lugn, stabil förare med bra teknik som gör få misstag.

Flera försöker köra över sin förmåga och riskerar att krascha. Jag kör under min förmåga, kanske på 90 procent, men är ändå säker och snabb och har full koll. Ett specialprov är mellan fyra och tio minuter och ett misstag kan göra att man tappar tid och förstör allt.

Hanna Berzelius håller hög klass redan vid 21 års ålder men nöjer sig inte med det.

Jag vill bli bäst i världen men just nu saknar jag fart för det, avrundar den målinriktade och ambitiösa enduroföraren.

Hanna Berzelius är Sveriges bästa enduroförare på damsidan. Nyligen tog hon sitt tredje SM-guld för seniorer (är man från 17 år) och hon är också med i EM-toppen och målet är att så småningom bli bäst i världen. Här håller hon i sina tre SM-guldmedaljer. Foto: Leif Larsson
Hanna Berzelius är Sveriges bästa enduroförare på damsidan. Nyligen tog hon sitt tredje SM-guld för seniorer (är man från 17 år) och hon är också med i EM-toppen och målet är att så småningom bli bäst i världen. Här håller hon i sina tre SM-guldmedaljer. Foto: Leif Larsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om