Hans Brask fyller 500 år

Brask 500-årsjubilium fortsätter sitt segertåg. Igår släpptes en antologi till hans ära. Jubileet har haft allt från vandringar till skådespel, från gammaldags gästabud till den nu släppta boken från Stiftshistoriska sällskapet i Linköpings stift.

Linköping2013-06-19 06:58

1500-talet var en turbulent tid för Sverige. Man satt mellan två stolar, mellan katolskt och protestantiskt land, även mellan påvemakt och kungamakt. Mellan dessa ytterligheter befann sig Biskop Brask och det är kring detta läsaren hamnar. Brask har kallats den första svenska renässansmannen och det är en rik idévärld vi får ta del av i boken. Boken är en gedigen sak av högsta kvalité som i kapitel efter kapitel förklarar en 1500-talsman tankevärld, men även hans samtid.
Brask, precis som alla betydande män, reste stora delar av sina dagar, varför den högre klassen hade en mängd utspridda bostäder. Ann-Charlotte Feldt, arkeolog på Östergötlands Museum, har skrivit ett kapitel kring bostäderna runt Munkeboda och Noor.
- Det krävs arkeologiskt arbete för att få förståelse över herrgårdarna i området, vad som låg var, och vem som ägde vad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om