Det här är lite av det som kan utläsas av statistiken som gäller årets antagning till gymnasieskolan. Första juli var antagningarna klara och så fort svarsperioden är över, i slutet av juli, så börjar man med reservintagningarna.
Som tidigare så är det de kommunala gymnasieskolorna som drar mest. Det är också de som – i regel – erbjuder flest utbildningsplatser. Antalet val uppgår till 15 403 totalt. Att det blir så många beror förstås på att varje elev får göra fler val. Totalt har 2 536 elever gjort ett förstahandsval. Av dem är det cirka tusen som kommer från andra kommuner. Av förstahandssökande är 1 257 killar och 1 279 tjejer.
I år precis som föregående kan man se att intresset för ekonomiprogrammet håller i sig. Så länge som skolan är kommunal, vill säga.
Friskolor som erbjuder ekonomiprogrammet har färre sökande än antal platser. Drottning Blankas gymnasium exempelvis har 25 platser i en ekonomiklass men så få behöriga sökande att endast nio elever har antagits. Jensen gymnasium har också få sökande till sina 20 platser för ekonomistudier och totalt har 8 elever antagits.
Klara gymnasium, som också är en friskola, har däremot fyllt sina 34 platser på ekonomiprogrammet och meritvärdet (medelvärdet) ligger på 265 poäng.
För de som vill läsa ekonomiprogrammet på någon av de kommunala skolorna krävs ett något högre meritvärde.
Till Katedralskolan – som har 96 platser på ekonomiprogrammet och fyllt dem – har söktrycket varit högt. Meritvärdet ligger här på 285 poäng. Folkungaskolan har också fyllt sina 96 platser och här är meritvärdet 270 poäng.
– Ekonomiprogrammet har varit populärt att söka sig till under några år och vi kan egentligen inte säga vad det är som avgör att intressen sjunker eller ökar för vissa linjer, säger Tor Andersson, tf utbildningsdirektör.
Han är glad över intresset för de kommunala gymnasieskolorna samtidigt som han konstaterar att det i dagens läge inte finns plats för alla som vill gå i en kommunal skola.
– Alla kurvor pekar uppåt och vi håller på nu och tittar på hur vi ska organisera skolan så långt fram som till 2035, säger han.
När det gäller praktiska linjer ser Tor Andersson fortsatt en nedåtgående trend. I början av sommaren togs beslutet att inte inrätta platser på industriprogrammet. Intresset var för lågt.
– Men vi försöker hitta möjlighet för de elever som vill gå programmet. Vi tittar på vad som erbjuds exempelvis i Norrköping, säger han.
Däremot tycker han att satsningen på fordonsprogrammet på Anders Ljungstedts skola (ALG) har varit lyckad. Här har sökbilden blivit bättre och 19 elever har antagits till de 22 platserna.
Han ser också att intresset för barn- och fritidsprogrammet ökat och det kan möjligen ha att göra med att arbetsmarknaden i princip skriker efter barn- och omsorgspersonal. Arbetstillfällen inom vård och omsorg är det också gott om, men där verkar intresset inte vara lika stort. Två skolor erbjuder grundutbildningen; Birgittaskolan och Drottning Blankas gymnasium. Av 62 platser har Birgittaskolan fyllt 39. Drottning Blanka erbjuder 25 och bara 10 elever har antagits.
– Det är klart att det är ett bekymmer om intresset för yrkesutbildningar är lågt. Vi behöver hantverkskunniga människor och våra företag i länet ropar efter folk. Vilket vi i kommunen också gör.