Här är nya flyktingboendet

Öppnas 20 november med plats för 100.

En sedan länge planerad flytt gör att Kungsbergsskolan står tomma. Foto: Tommy Pettersson

En sedan länge planerad flytt gör att Kungsbergsskolan står tomma. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2015-11-18 09:32


Flyktingkrisen fortsätter att sätta kommuner och myndigheter på prov. Visserligen verkar det som om strömmen in via Malmö har minskat något efter den skärpta gränskontrollen men behoven av tillfälliga boenden är fortsatt stora i hela landet.

I mitten av november fanns det cirka 800 asylsökande i Linköping, som var inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem och av dessa bodde 120 i något av Migrationsverkets anläggningsboenden och resten i ett eget boende, eller annat boende. Kommunen har tidigare iordningställt ett tillfälligt flyktingboende på lägergården Limmernäs men nu måste man ta fram ännu fler boende inom kort. Boendet i Limmernäs är bemannat av kommunen dygnet runt och bevakas av ett vaktbolag.

I Limmernäs finns det 56 platser som är belagda samtidigt och målsättningen är att det ska vara en kort vistelsetid. Därefter ska de asylsökande komma till ett asylboende, som Migrationsverket ansvarar för.

På begäran av Migrationsverket öppnar nu Linköping ännu ett evakueringsboende för asylsökande i den tidigare evakuerade Kungsbergsskolan. Cirka 100 platser kommer att ställas i ordning i de lokaler i Kungsbergsskolan, som för närvarande står tomma därför att eleverna är förflyttade till Ljungstedtska skolan på grund av sedan en länge planerad ombyggnation och nybyggnation.

- Vi kan inte bortse från det som händer i vår omvärld, utan måste vara med och ta vårt ansvar. Vi vill att flyktingarna ska känna sig välkomna, samtidigt som vi kommer att göra vårt bästa för att det ska fungera utan störningar för omgivningen, säger kommundirektör Joakim Kärnborg.

Läs mer i onsdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om